Nekategorizirano, Svijet

Tinejdžerska aktivistica Greta Thunberg otplovit će u SAD radi klimatskog summita

Švedska tinejdžerska aktivistica za klimu Greta Thunberg otplovit će u kolovozu iz Velike Britanije u SAD kako bi prisustvovala nizu klimatskih summita i prosvjeda na drugoj strani Atlantika, objavila je u ponedjeljak.

“Dobre vijesti!”, u tvitu je poručila Thunberg, koja je potaknula širom svijeta prosvjedni pokret mladih protiv klimatskih promjena Fridays for Future. Objavila je da joj je ponuđena plovidba jahtom Malizia II te da će otputovati sredinom kolovoza.

Maliziom II. će upravljati Nijemac Boris Herrmann i Pierre Casiraghi iz Maroka. Prema internetskoj stranici ekipe Malizie Herrman je sudjelovao u raznim utrkama i triput je oplovio svijet, uključujući jednu plovidbu bez prekida.

Jahta je “opskrbljena solarnim panelima i podvodnim turbinama kako bi se omogućilo transatlantsko putovanje bez emisije ugljika”, stoji uz izjavu Thunberg o najavi puta.

Thunberg je rekla kako planira prisustvovati UN-ovu klimatskom summitu u New Yorku 23. rujna, na rubu UN-ova godišnjeg skupa Opće skupštine, kao i klimatskim prosvjedima planiranim za 20. rujna.

Posjetit će osim toga Kanadu i Meksiko prije no što se priključi godišnjoj UN-ovoj klimatskoj konferenciji u prosincu, koja se ove godine održava u Santiagu.

To će obilježiti njezin prvi put u Sjevernu i Južnu Ameriku nakon što je 16-godišnjakinja počela tjedni prosvjed ispred švedskog parlamenta u ljeto 2018.

U tvitu Thunberg je završno napisala da su tijekom prošle godine milijuni mladih ljudi digli svoj glas kako bi svjetski vođe postali svjesni nužnosti hitnog djelovanja da se izbjegne klimatska i ekološka katastrofa te dodala da će sljedeći mjeseci, događaji u New Yorku i Santiagu de Chileu pokazati jesu li slušali.