Nekategorizirano, Svijet

SAD prestaje financirati UN-ov Populacijski fond

P-H20160410008089Američki State Department objavio je u ponedjeljak da prestaje financirati UN-ov Populacijski fond, međunarodno tijelo koje se bavi planiranjem obitelji i zdravljem majke i djeteta u više od 150 zemalja.

U pismu Bobu Corkeru, predsjedniku senatskog odbora za inozemne odnose, State Department je naveo da prestaje financirati UN-ov Populacijski fond (UNFPA) jer on “podržava, ili sudjeluje u upravljanju programom prisilnog pobačaja ili nedobrovoljne sterilizacije”.

Taj rez označava prvi korak američkog predsjednika Donalda Trumpa u smanjenju financiranja UN-a te otvara daljnja pitanja o tomu kako daleko će ići ti rezovi u organizaciji u kojoj je SAD najveći uplatitelj.

Taj korak je poduzet nakon što je Trump u siječnju ponovno uveo tzv. “politiku Mexico Cityja” kojom se povlači američko financiranje međunarodnih organizacija koje obavljaju pobačaje i daju informacije o pobačaju.

U izjavi objavljenoj na svojoj internetskoj stranici UNFPA navodi da žali zbog američke odluke o prekidu financiranja koje se temelji na “pogrešnoj tvrdnji” da agencija podržava neželjene pobačaje i nedobrovoljnu sterilizaciju u Kini.

UNFPA ističe da je njihova misija osigurati da je “svaka trudnoća željena, rođenje svakog djeteta sigurno i potencijal svakog mladog bića ispunjen”.

“Potpora koju smo primali tijekom godina od vlada i naroda SAD-a spasila je tisuće majki od preranih smrti i invalidnosti i to pogotovo sada u teškim globalnim humanitarnim krizama koje se drastično povećavaju”, naglašava UNFPA.

Rez u financiranju slijedi Trumpov prijedlog o 28-postotnom smanjenju proračuna za diplomaciju i stranu pomoć, uključujući nedefinirano smanjenje u novčanoj potpori UN-u i njegovim agencijama, najavljeno prošli mjesec.

UN-ove agencije poput UNFPA vlade financiraju dobrovoljno. SAD je bio četvrti po veličini donator UNFPA-u u 2015. te dao 75 milijuna američkih dolara tom fondu.

Dužnosnici UN-a upozorili su da rezovi u financiranju mogu biti okidač za globalnu nestabilnost te da je novac za diplomaciju djelotvorniji od vojnih troškova u borbi protiv terorizma. (Hina)