Nekategorizirano, Svijet

TI: BiH “paralizirana” korupcijom, nužne hitne mjere i promjene zakona

2018_CPI_cpi_vs_democracy_753_679Bosna i Hercegovina “paralizirana” je sve izraženijom korupcijom, a njezine vlasti umjesto borbe protiv te pošasti sada su odlučile posegnuti za represijom kako bi suzbile opravdano nezadovoljstvo ljudi, upozorio je u utorak bosanskohercegovački ogranak udruge Transparency International (TI) u povodu predstavljanja godišnjeg indeksa percepcije korupcije (CPI) u državama diljem svijeta.

“Institucije paralizirane korupcijom ne uspijevaju ostvariti svrhu zbog koje postoje, ostavljajući građane u situaciji da ne mogu ostvariti elementarna ljudska prava. Razarajuće posljedice korupcije manifestiraju se urušavanjem demokratskih standarda i odsutnošću ekonomskog razvitka. Na sve izraženije nezadovoljstvo građana vlasti sve češće reagiraju represijom kao u slučaju skupine ‘Pravda za Davida'”, izjavio je u Sarajevu predsjedatelj Upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin.

Prema analizama koje je proveo TI, BiH je ove godine na 89. mjestu od 180 država u kojima je analizirano stanje korupcije i dijeli poziciju sa zemljama poput Swazilenda i Indonezije, a u posljednjih pet godina bilježi stalno nazadovanje u analizama ove organizacije.

Analiza rezultata CPI i usporedba s ostalim istraživanjima pokazala je izravnu povezanost između razine korupcije i razine demokratičnosti u društvima.

Razvijene demokracije tako imaju prosječan indeks oko 75, slabi demokratski sustavi imaju ocjene oko 49, dok hibridni režimi, koji pokazuju elemente autokratskih sustava, imaju indeks blizu 35, a u slučaju BiH taj je indeks ove godine 38.

BiH je, prema istraživanjima kao što je Indeks demokracije (Economist Intelligence Unit) koji je uključen i u CPI, svrstana među hibridne režime u kojima se redovito ponavljaju izborne nepravilnosti, razvidni su politički pritisci, nedostatak neovisnosti pravosuđa, visok stupanj korupcije, kao i pritisci na medije i gotovo nepostojeća vladavina prava.

“Sve ove karakteristike i slabi demokratski temelji omogućavaju cvjetanje korupcije, posebno u sustavima u kojima nedemokratske i populističke vođe koriste njihove slabosti za osobnu korist”, sažetak je analize Transparency International-a.

Kako bi se u slučaju BiH spriječilo “potpuno propadanje i bezakonje” Transparency International predlaže, kao hitne mjere nužne za spašavanje sustava, lustraciju u pravosuđu i agencijama za provedbu zakona, sustavnu analizu funkcioniranja javnog sektora, posebice javnih poduzeća te jačanje zakona usmjerenih na sprečavanje političke korupcije poput izbornog zakona, zakon o financiranju političkih stranaka, zakon o javnim nabavama te zakona o sukobu interesa.