EHO, Nekategorizirano

U Dubrovniku izložba fotografija Mare Bratoš “Iza Grada”

Art radionicu Lazareti poziva na otvorenje izložbe fotografija Mare Bratoš u utorak 25. kolovoza 2020. u 20:30 ” u Galeriji Otok u Dubrovniku.

O novom ciklusu fotografija Mare Bratoš, Antun Maračić u tekstu “Prizori iza Grada” za katalog izložbe je napisao:
“Ciklus fotografija Mare Bratoš naslovljen ‘Iza Grada’, nastao je prošlog ljeta u kamenolomu Dubac, nedaleko od Dubrovnika. Riječ je o jednom od rijeđih Marinih tematskih ekskursa, odnosno o motivima koji odstupaju od onih po kojima identificiramo ovu autoricu – od prizora lica i tijela, bilo nje same ili drugih osoba, prijatelja, znanaca… Gledajući ove fotografije sjećamo se još jednog njezinog tematskog odstupanja, serije ‘Lučki gradovi’, nastale i izlagane prije desetak godina. No ni u toj deklinaciji od uobičajene motivske linije i njezinih bogatih varijacija, Mara ipak ostaje pri temi i ideji temeljenoj na osobnom, odnosno autobiografskom ishodištu. Istina, manje je to bilo čitljivo na površini prizora-slike, no konačnoj njezinoj uvjerljivosti svakako je doprinosio podtekst razloga izbora motiva, činjenica djetinje vezanosti za more i plovidbu, kako neposredno, kao djeteta s mora, tako i specifično, preko članova obitelji od kojih su mnogi, i s majčine i očeve strane, bili pomorci. I u slučaju ovog novog ciklusa Mara je imala potrebu makar za trenutnim odmakom od ljudskog lika, odnosno od vlastitog portreta i akta koji interpretira sa sve više bespoštednog naturalizma. No jednako kao i u spomenutoj seriji ‘Lučkih gradova’ ona želi zadržati vezu s osobnim iskustvom i matičnim ambijentom. Želi s tijela preći na prisan krajobraz no istodobno i izbjeći opća mjesta veduta rodnog grada, tipične, odavna ‘potrošene’ vizure, zaobići njezina naročito teška izdanja hipertrofirane ljetne turističke opsjednutosti. (…)”

Izložba Mare Bratoš može se pogledati svakog radnog dana od 16 do 21 h u Galeriji Otok.

Molimo vas da na otvorenje donesete svoje maske i da se pridržavate svih preporuka u vezi mjera sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19 – napominje se u najavi ARL.

ARL je nositeljica projekta “Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima” koji je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda.