EHO, Nekategorizirano

U Slavonskom Brodu srušen ‘zid predrasuda’ prema Romima

foto HINA

Simboličnim rušenjem ‘zida predrasuda’ u ponedjeljak je na središnjem gradskom trgu počeo slavonskobrodski dio programa “Tjedana jednakosti” kojim se želi ukazati na probleme Roma u Hrvatskoj.

Program od 8. travnja do 30. lipnja realiziraju udruge Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacije mladih Hrvatske.

“U Brodsko-posavskoj županiji 75 posto Romkinja i Roma ocjenjuje javne susrete i odnose kao dobre ili vrlo dobre. Smatramo kako je to ohrabrujući podatak”, rekla je Sandra Kasunić, voditeljica projekta Arise Roma, u sklopu kojeg se realizira manifestacija “Tjedni jednakosti”.

Kasunić je dodala da je visok postotak pozitivnih ocjena prihvaćenosti Roma u zajednici za organizatore ovog programa poticaj kako bi se situacija dodatno poboljšala.

U sklopu manifestacije, do 8. svibnja, Brođani će moći u Gradskoj knjižnici vidjeti i audio vizualnu izložbu “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić.

“Htjele smo ukazati na korelaciju uvjeta života, obrazovnih mogućnosti, onda i rezultata. Romska djeca imaju teže startne pozicije u životu i zato im je u školovanju teže. Ovo je i izložba o siromaštvu u Hrvatskoj koja je među zemljama EU s najizraženijim siromaštvom djece. Iz njega postaje sve teže izaći, jer je društvena mobilnost u Hrvatskoj sve slabija”, ustvrdila je Matejčić.

Rekla je i kako žele da se razgovara o ekonomskim uvjetima u kojima Romi odrastaju, a ne da se to podvodi pod način života ili kulturu te izrazila nadu da će će i ova izložba pridonijeti i promjeni polazne točke za raspravu o teškom položaju Roma.

Brođani su u ponedjeljak mogli pogledati i predstavu “POGLEDAJME” Romana Nikolića, nastalu u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem u Centru mladih.

Program “Tjedana jednakosti” uz Slavonski Brod realizira se i u Zagrebu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i u Belom Manastiru. Paralelno s javnim programima na društvenim mrežama ide i kampanja #ProBudiJednakost. (Hina)