Aktualno, Nekategorizirano

Izložba Jednog dana život će biti lijep stiže u Vodnjan

Audio-vizualna izložba Barbare Matejčić i Ane Opalić ‘Jednog dana život će biti lijep’ održava se u prostoru Apoteke u Vodnjanu, od 22. svibnja do 20. lipnja 2021., u okviru Tjedna jednakosti.

Izložba Jednog dana život će biti lijep nastavak je projekta Kad odrastem, bit ću bogatašica kojim se zaustavljamo u prostorima u kojima romska djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Da bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje, potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih to neće moći, kao što mnoga druga djeca na njihovom mjestu ne bi mogla. Nejednakost u kojoj odrastaju, nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove.

Dječje je siromaštvo indikator društva. Koliko su nam siromašna djeca, mi smo siromašni. U Hrvatskoj su djeca među najsiromašnijima u Europskoj uniji, a romska djeca su najsiromašnija od siromašnih. Žive u izoliranim, segregiranim naseljima. Bez tekuće vode i kupaonice. Bez kanalizacije. Neki i bez struje. Većina bez vlastitog kreveta i prostora za učenje. Bez internetskog signala da bi mogli pratiti online nastavu.

Projekt je dio Tjedana jednakosti koje organiziraju Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i ARTERARIJ, a održava se u sedam gradova diljem zemlje – u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Kutini, Čakovcu, Belom Manastiru, Rijeci i Vodnjanu.

Unutar jedne godine, svaki/a četvrti/a Rom/kinja doživi diskriminaciju. Tjedan jednakosti te kampanja #ProBudiJednakost na društvenim mrežama upozoravaju kako je diskriminacija nedopustiva i da je na svima nama da rušimo predrasude i promijenimo trenutnu situaciju.

Facebook događaj https://hr-hr.facebook.com/events/472598537393169/