Aktivizam, Nekategorizirano

Predstavljeni Tjednima jednakosti, manifestacija protiv diskriminacije Roma i Romkinja

Na fotografiji Romano Nikolić, Ana Opalić, Barbara Matejčić, Siniša Senad Musić, Sandra Kasunić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Unutar jedne godine svaki četvrti Rom ili svaka četvrta Romkinja doživi minimalno jedanput diskriminaciju, što je nedopustivo, rečeno je u petak na predstavljanju manifestacije “Tjedni jednakosti” kojima se suprotstavlja toj diskriminaciji.

S ‘Tjednima jednakosti’ želimo da većina upozna romsku manjinu. Nadamo se da ćemo smanjiti diskriminaciju prema romskoj manjini i probuditi interes većine koja je uvijek glasnija, i da će željeti upoznati manjinu i prihvatiti ju kao svoje jednake sugrađane, izjavio je na konferenciji za novinare Siniša-Senad Musić iz Romske organizacije mladih Hrvatske.

Ustvrdio je da mnoga romska djeca već samim rođenjem doživljavaju diskriminaciju jer žive u romskim naseljima, pohađaju, kako kaže, ‘segregirano obrazovanje’ i time imaju smanjene obrazovne ishode, što ih čini i manje zapošljivijima u odrasloj dobi. Oni koji i prođu kroz obrazovanje imaju probleme, suočavaju se s diskriminacijom pri zapošljavanju, kaže Musić.

Sandra Kasunić iz Centra za mirovne studije rekla je da “Tjednima jednakosti” i provođenjem kampanje #ProBudiJednakost Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacije mladih Hrvatske žele upoznati građane s oblicima, manifestacijama te posljedicama diskriminacije i socioekonomskih nejednakosti koje Romkinje i Romi trpe, ali isto tako čuti i njihove poruke.

“Tjedni jednakosti” počeli su na Svjetski dan Roma 8. travnja, a održavat će se do 30. lipnja u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i Belom Manastiru.

U ADU Galeriji f8 na zagrebačkom Trgu Republike Hrvatske do 24. travnja može se pogledati audio-vizualna izložba “Jednog dana život će biti lijep” novinarke Barbare Matejčić i fotografkinje i snimateljice Ane Opalić.

Matejčić je rekla da su izložbom željeli ukazati na izuzetno loše uvjete u kojima žive romska djeca i dovesti ih u korelaciju s njihovim obrazovnim rezultatima. Najlošije je, kaže, u romskom naselju Vrtni put u Zagrebu.

Manifestacija je u Zagrebu počela i predstavom Arterarija “Pogledaj me” Romana Nikolića u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem, koja govori o diskriminaciji prema svakome koga većinska zajednica smatra drugačijim. Na Svjetski dan Roma prikazana je srednjoškolcima i srednjoškolkama te mladima, a široj javnosti bit će prikazana večeras u 19,30 sati u Centru mladih Ribnjak.

Nikolić kaže da su jednom prilikom izjavili da će predstava igrati koliko god bude potrebno, dok se stvari ne promjene te da mu se trenutačno čini da će, nažalost, igrati jako dugo. Napomenuo je da je ta predstava 2017. osvojila Nagradu hrvatskog glumišta i da je to prvi put u povijesti Hrvatske da su dvoje pripadnika romske manjine osvojili jednu tako prestižnu nagradu. (Hina)