Aktivizam, Nekategorizirano

Danas, na 50. Svjetski dan Roma, u Zagrebu započinju Tjedni jednakosti

Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacije mladih Hrvatske pozivaju vas na konferenciju za medije na kojoj će predstaviti Tjedne jednakosti, sutra, u petak, 9. travnja ispred ADU Galerije f8 (Trg Republike Hrvatske 8) u 10 sati, navodi se u priopćenju Centra za mirovne studije.

Tjedni jednakosti započinju u Zagrebu danas, 8. travnja na 50. Svjetski dan Roma predstavom  “POGLEDAJME” Romana Nikolića u suradnji s glumcima Severinom Lajtman i Sinišom-Senadom Musićem te audio-vizualnom izložbom “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, koja se može pogledati od 8. do 24. travnja 2021. godine u ADU Galeriji f8.

Predstava „POGLEDAJME“ koja istražuje i progovara o identitetu i društvenim odnosima, bit će prikazana srednjoškolcima i srednjoškolkama te mladima na Svjetski dan Roma, 8. travnja, a široj javnosti u petak, 9. travnja u 19.30 u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu.

Istog dana, u petak, 9. travnja u 12 sati, nova glumica u predstavi „POGLEDAJME“, Severina Lajtman, sudjelovat će u online razgovoru s Melanijom Mešić koja je glumila u prethodnoj verziji predstave te će u online razgovoru podijeliti iskustva rada na predstavi, pitanjima koja predstava otvara te o diskriminaciji s kojom se susreću. Također, podijelit će dvije karte za predstavu “POGLEDAJME” za petak, 9. travnja u 19.30 sati u Centar mladih Ribnjak.

Audio-vizualna izložba „Jednog dana život će biti lijep“ koja će se u Zagrebu moći pogledati od 8. do 24 travnja, nastavak je projekta „Kad odrastem, bit ću bogatašica“, a zaustavlja se u prostorima u kojima djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. „Da bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje, potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih to neće moći, kao što mnoga druga djeca na njihovom mjestu ne bi mogla. Nejednakost u kojoj odrastaju, nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove“, ističe koautorica izložbe Barbara Matejčić.  Fotografije su rad alumne Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti Ane Opalić, stoga je ADU Galerija f8 ugostila izložbu i na taj način podržala Tjedne jednakosti.

Unutar jedne godine, svaki_a četvrti_a Rom_kinja doživi diskriminaciju. Stoga kroz Tjedne jednakosti, koji će se između 8. travnja do 30. lipnja održati u šest gradova diljem zemlje – u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Kutini, Čakovcu i u Belom Manastiru – organizacije žele upozoriti na posljedice diskriminacije i probuditi jednakost.

U sklopu Tjedana jednakosti na društvenim mrežama će biti predstavljena kampanja #ProBudiJednakost, a u lokalnim zajednicama održat će se intervencije u javnom prostoru.