Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Domino najavljuje program Queer MoMenti u Kinoteci

Foto: Udruga Domino

Udruga Domino u sklopu proslave 20. godišnjice Queer Zagreba od 26. do 30. travnja u kinu Kinoteka prikazat će program Queer MoMenti s devet kratkometražnih i 11 dugometražnih filmova nezavisne, art i queer scene.

Voditelj tog filmskog programa Željko Luketić ističe da je tijekom posljednjih dvadeset godina bilo prikazano više od 500 filmova iz cijelog svijeta te da se razvio senzibiltet prema queer tematici na filmu.

“Film kao medij oduvijek je bio moćno sredstvo umjetničkog, ali i aktivističkog izražavanja i formirao je prijateljska lica za sve one duše koje su mislile da su, kao Pale, same na svijetu i kako nemaju nikoga tko je drukčiji poput njih’’, ističe Luketić.

Dodaje i kako su teme dodatno razrađene i podijeljene prema danima – od klasika i najsvježijih post-pandemijskih junaka festivala koji se bave raspadajućim svijetom, preko tajlandskih ladyboysa koji moraju u vojsku, sve do dana posvećenog znanim queer umjetnicima poput Wojnarowicza, Mishime ili Pasolinija.

‘’Zastupljeni su kratki i dugi, zaboravljeni srednji metar, kao i formati, rodovi i žanrovi poput eksperimentalnog ili namjenskog filma, klasičnog umjetničkog ili eksploatacijskog, dokumentarnog, igranog ili hibridnog. Sve su boje zastupljene, pa čak i one hrvatske, s dva naslova rijetkih queer filmova jugoslavenskog razdoblja.”, ističe Luketić

Jedan je dan posvećen liku i djelu Harrisa Glenna Milsteada, znanog kao Divine, uz kojeg neodvojivo stoji i jedan od najvažnijih redatelja queer zajednice, John Waters. Ostale dane moći će se vidjeti, između ostalih, i ostvarenja Rainera Wernera Fassbindera, Jeana Cocteaua, Vicentea Aranda, Doris Wishman, Gustava Vinagrea, Marka Rappaporta, Miroslava Mikuljana, Jeffreya Schwarza, Ryana Whitea, Chrisa McKima i Caroline Berler. (Hina)