Aktualno, Nekategorizirano

Filmski program Queer MoMent u Kinoteci

Udruga Domino ove godine slavi 20. godišnjicu Queer Zagreba u okviru koje se u Kinoteci ovaj tjedan prikazuje filmski program Queer MoMent, s kombinacijom recentnih i klasičnih naslova.

Tijekom posljednjih dvadeset godina, u sklopu ovog programa prikazano je više od 500 filmova iz cijelog svijeta, a prvo izdanje festivala održalo se upravo u Kinoteci, podsjeća se u najavi.

U izboru filmskog kritičara Željka Luketića prikazat će se, među ostalim, klasici “Domoljublje” japanskog književnika i redatelja Yukija Mishime i “Pjesnikova krv” francuskog nadrealista Jeana Cocteaua.

Na repertoaru su i dugometražni prvijenac Johna Watersa “Višestruki manijaci”, kao i dokumentarni film o njegovoj muzi “Ja sam Divine”, eksploatacijski klasik “Neka umrem kao žena” Doris Wishman te “Promjena spola” Vicentea Arande, u kojem je glavnu ulogu odigrala mlada Victoria Abril.

Kinoteka donosi i posebnu projekciju filma “Bijeg” Jonasa Pohera Rasmussena koji je osvojio glavnu nagradu na Sundanceu i tri nominacije za Oscara, u okviru programa posvećenog Nagradi publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina.

U konkurenciju za nagradu LUX nalaze se i “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea i “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić. Ulaz na projekciju je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Među novitetima prikazuje se “Idemo idemo”, priča o radijskom novinaru koji odlazi na neočekivani put sa svojim malim nećakom, u režiji Mikea Millsa, dok se kroz Matineju na repertoar vraća “Sonic Super Jež 2”, kombinacija igranog filma i animacije inspirirana popularnom Seginom videoigrom. (Hina)