Aktivizam, Nekategorizirano

Svečano zatvaranje 20. Queer Zagreb Sezone s predstavom “An Evening with Raimund”

foto Jose Caldeira / Hina

Queer Zagreb sezonu udruge Domino zatvorit će 1. prosinca u Zagrebačkom kazalištu mladih predstava “An Evening with Raimund”, koja donosi fragmente radova Raimunda Hoghea prema izboru i u koreografiji Emmanuela Eggermonta i Luce Giacoma Schultea.

Raimund Hoghe jedan je od najznačajnijih suvremenih njemačkih koreografa. Karijeru u svijetu plesa započeo je kao novinar – između ostalog i zbog toga što je rođen sa skoliozom koja ga je u početku držala podalje od pozornice. Pišući jedan od portreta upoznaje Pinu Bausch, te od 1980. radi kao njen dramaturg u Tanztheater Wuppertalu. Godine 1994. izvodi svoj prvi solo, “Meinwärts”.

Tijekom dugogodišnje plesne karijere višestruko je nagrađivan i objavio je nekoliko knjiga u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Godine 1992. započinje umjetničku suradnju s Lucom Giacomom Schulteom, s kojim je surađivao sve do svoje smrti 2021. u Düsseldorfu u 72. godini života.

Upravo Schulteovom inicijativom ovu izvedbu fragmenata Raimundovih djela vidjet će, godinu dana od premijere ove predstave, i zagrebačka publika.

Hoghe je sedam puta gostovao na zagrebačkim daskama u sklopu Queer Zagreba. Deset godina nakon što je njegova predstava “Si je meurs, laissez le balcon ouvert” zatvorila 10. Queer Zagreb, u okviru 20. Queer Zagreba Raimundovi plesači se okupljaju te njemu u čast izvode fragmente iz njegovih predstava prema izboru i koreografiji Emmanuela Eggermonta i Luce Giacoma Schultea, stoji u najavi.

Snovitom izvedbom fragmenti njegova repertoara nanovo bude val poezije i ljepote koju Raimund Hoghe ostavlja svima nama – kako plesačima, tako i gledateljima, dodaje se.

Predstavu izvode Ornella Balestra, Ji Hye Chung, Adrien Dantou, Emmanuel Eggermont, Kerstin Pohle, Luca Giacomo Schulte i Takashi Ueno.

Predstava gostuje u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien. Gostovanje je ostvareno uz potporu njemačkog ministarstva vanjskih poslova. (Hina)