Aktualno, Nekategorizirano

Počinje prva faza izvedbenog protokola ‘Zemaljske stanice’

Umjetničke i kulturne organizacije Bacači Sjenki, Domino i FRU (Fakultet stvari koje se ne mogu učiti) predstavljaju ‘Zemaljske stanice’, obrazovno-razvojni protokol za višefazno usavršavanje i pripremanje djela izvedbenih umjetnosti. Izabrani projekti će proći dvije faze razvoja s mentorima: s 1. radionicom od 22. do 24. listopada u Sjevernoj Makedoniji, u suradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti u Skopju (FDU), te s 2. radionicom od 17. do 19. prosinca u Republici Hrvatskoj.

U ovogodišnji pilot program “Zemaljskih stanica” izabrali su 5 od preko 30 prijavljenih projekata iz 6 europskih zemalja. Pred žirijem je bio težak zadatak odabira finalista, a proces se proveo u dvije faze razgovora s umjetnicima te ispitivanja njihovih namjera i prijedloga.

Tematika prvog protokola Zemaljskih stanica je upravo u interdisciplinarnom ispreplitanju tehnologija komunikacije i bilježenja s 3000 godina kazališne tradicije i umijeća, na temelju čega su projekti i izabrani. Svi su interdisciplinarni, intermedijskog tipa i sadrže različite izvedbene elemente.

Tijekom provođenja protokola koji se u terminima 22-23-24 listopada provodi u više mentorskih faza, izabranim autorima/autoricama i njihovim suradnicima/suradnicama, te svekolikoj profesionalnoj i zainteresiranoj javnosti ponuđena su šest predavanja producenata, kuratora, redatelja, skladatelja, dramaturga i scenografa koji će izlagati svoje projektno razvojne metodologije, paralelne strategije stvaranja, suočavanja s dinamikama scenskih prilagodbi i ostala izvedbena iskustva.

Raspored predavanja: Zhana Ivanova, mnogostruko nagrađivana izvedbena autorica s Nizozemskom adresom predstavit će svoj rad u petak, 22. listopada u 10.50h; u 12 h svoje dramaturško, producentsko, selektorsko i obrazovno iskustvo predstavit će Sodja Zupanc Lotker. U subotu, 23. listopada u 10h, moći ćemo prisustvovati predavanju arhitektice i scenografkinje Mie David, a u 18h predstavit će nam se queer umjetnice Annie Sprinkle i Beth Stephens. U nedjelju 24. listopada možemo uživati u predavanjima makedonske koreografkinje i plesačice s berlinskom adresom Viktorije Ilioske u 9h te predavanje slavnog slovenskog redatelja i psihodramskog edukatora Tomija Janežiča u 10h.

Za protokol “Zemaljskih stanica” 2021. godine izabrani su projekti:
1. Josipa Bubaš & team: Tomislav Čuveljak, Dalibor Jakus, Nikolina Rafaj – Telling lies (Republika Hrvatska)
2. Igor Zenzerović – In thirds/U trećoj (Republika Hrvatska)
3. Uroš Ranković, Selena Bačkalić – I cloud/Ja oblak (Republika Srbija)
4. Szabolcs Tolnai, Olga Dimitrijević- Bicycle theatre/Biciklističko kazalište (Republika Srbija)
5. Marija Barna-Lipkovski – “Gdje sam tu/o Ja? – identitet u doba digitalne komunikacije” / “Where is it/ I? – identity in the times of digital communication” (Republika Srbija)

Mentori projekata su: Adrienne Truscott (USA), Filip Jovanovski (Sjeverna Makedonija), William Aitchison (UK/Kina), Petra Begović (Republika Hrvatska), Kristina Lelovac (Sjeverna Makedonija) i Boris Bakal (Republika Hrvatska)
“Program “Zemaljske stanice” 2021, nastavlja se u prosincu u okviru programa proslave dvadesetogodišnjice stvaranja i djelovanja Bacača Sjenki “Sve- jedno 20”, 17, 18 i 19 prosinca.

Produkcija: Bacači Sjenki (Republika Hrvatska), Domino (Republika Hrvatska), FRU (Sjeverna Makedonija)
Partneri: Festival MOT (Skopje), Fakultet dramskih umjetnosti (Skopje), Mama – multimedijalni institut (Zagreb)

Program “Zemaljske stanice” sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb-Gradski ured za kulturu.

Programe Bacača Sjenki sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te podprogram Media Kreativne Europe.