Aktualno, Nekategorizirano

Ganz nove Perforacije dovode dvije plesne večeri u Rijeku

Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa, nakon Zagreba 19. i 20. prosinca dolaze i u Rijeku.

Festival počinje u subotu, 19. prosinca, u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice izvedbom radne verzije predstave Bill is dead, Brune Isakovića i Mie Zalukar, a 20. prosinca u isto vrijeme i na istom mjestu predstavit ćemo plesnu predstavu Playing reality Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak.

Predstava Bill is Dead Brune Isakovića i Mie Zalukar nastavlja se na njihov prethodni projekt Kill B. te kroz pop-reference i poigravanje s vizualnim i izvedbenim arhetipovima nastavljaju svoj ‘double bill’ o odnosima moći između muškarca i žene. Izvođač i izvođačica na sceni, pretvarajući izvedbeno u privatno i obrnuto, dovode u pitanje istinitost situacije koje igraju, s razlikom da ovoga puta odlaze korak dalje preispitujući omjere vlastitih autorskih doprinosa u projektu koji stvaraju, kao i pravo da govore u tuđe ime. Pitanja kako se manipulira uvjetovanom strukturom odnosa moći, kome je kompromis gesta, a kome obaveza te o tome da li je moguće da nitko nije uvjeren da je izvukao kraći kraj, zavodljivo grade ovu bajku o smrti patrijarhata.

Fantazijama o izmještenim perspektivama, predstava-u-nastajanju Bill is Dead zaneseno se poigrava tvorničkim postavkama onog mehanizma muško-ženskih odnosa kojemu je odavno isteklo jamstvo. Dramaturginja ove predstave je Vedrana Klepica, kostime potpisuje Ana Fucijaš, za glazbu je odgovoran Hrvoje Nikšić, dok je svjetlo oblikovao Saša Fistrić. Predstava je nastala u produkciji Malo sutra te koprodukciji udruge Domino i Tjedna suvremenog plesa, a u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom u okviru programa Koreospektar.

Drugu plesnu večer, u nedjelju, 20. prosinca u 20 sati u Filodrammatici obilježit će plesna predstava Playing reality, Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za svoje ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksnu rekonstrukciju poznatog svijeta igara. Autorski tim predstave kroz proces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi formalnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila, a s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju, preispitujući pritom neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal. Pantomima, skrivač, twister, gumi-gumi, pokvareni telefon, graničar, skakavac i brojne druge, često zaboravljene, ponekad izmišljene, igre tako su postale plodno tlo za konstruiranje modularne matrice koja funkcionira kao neka vrsta igrače mašine koja u dinamičnom flowu pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od apstrahiranih elemenata pojedinih igara. Napetost iščekivanja konačnog ishoda igre, pobjede ili poraza, pritom je suspendirana i zamijenjena drugom vrstom izvedbene napetosti koja se gradi postepenom akumulacijom raznolikog materijala koji u progresiji nudi sve kompleksniju rekonstrukciju svijeta igara. Po ideji Koraljke Begović, koncept i dramaturgiju je osmislila Jasna Jasna Žmak, kostime potpisuje Stella Beloš, glazbu Nenad Kovačić, svjetlo je oblikovao Saša Fistrić, a za koreografiju i izvedbu odgovorne su Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Nastasja Štefanić i Mia Zalukar. Predstava je nastala u produkciji Domina u okviru platforme aktivnog gledateljstva projekta suradnje Be SpectACTive! (sufinancirano sredstvima EU programa Kreativna Europa) te koprodukciji UPUH-a, a u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe Ganz novih Perforacija, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Ulaznice se rezerviraju na e-mail adresu: prostorplus@gmail.com .

Ganz nove Perforacije u Rijeci realiziraju se u suorganizaciji Domina i Prostor Plus u sklopu platforme Mreža izvedbenih umjetnosti.

Festival podržavaju Program Europske unije Kreativna Europa (kroz projekte “ACT: Art, Climate, Transition” te “Be SpectACTive”), Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Zaklada Kultura nova te Grad Zagreb.

Više informacija o programu pronađite na facebook stranicama Festivala Perforacije te na mrežnim stranicama https://thisisadominoproject.org/.