Aktivizam, Nekategorizirano

13. festival Perforacije od 29. lipnja do 3. srpnja

Festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa 13. Perforacije održat će se od 29. lipnja do 3. srpnja, a donose, na nekoliko zagrebačkih lokacija, brojne programe, izvedbe, razgovore, radionice, te još jednu Noć performansa.

U ovogodišnjem programu Perforacija premijerno će biti izvedene dvije predstave i to “Healers” plesne umjetnice Jasne Layes Vinovrški u izvedbi Studija za suvremeni ples i “Arbajt” plesača i koreografa Šimuna Stankova.

Također, predstavit će se dvije gostujuće kazališne predstave iz regije.

Prva je “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” redatelja Zlatka Pakovića, nastala u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, čijom izvedbom na Perforacijama otpočinje turneja predstave koja će se okončati gostovanjem u Srebrenici na Dan sjećanja na genocid. Druga je predstava redatelja Žige Divjaka “Game”, koja se bavi problematikom prisilnog vraćanja migranata s granica Europske unije.

U sklopu festivala, 2. srpnja, održat će se već tradicionalna Noć performansa.

Otvorenim pozivom potaknulo se umjetnike na promišljanja o sreći i euforiji kao temama koje nam se svima nameću kao životno važne nakon ove godine obilježene pandemijom, potresima i nesigurnostima raznih oblika. Odabrani umjetnici koji će biti predstavljeni u okviru Noći performansa: Nikolina Majdak, Igor Zenzerović, Mirjana Đan, Andrej Zbašnik i Božidar Katić, sudjelovali su u edukativnom Lab-u koji je mentorski vodila kazališna autorica i redateljica Nataša Rajković.

Među renomiranim domaćim i stranim umjetnicima i umjetnicama koji sudjeluju u programu 13. Perforacija su i Alen i Nenad Sinkauz, Danijel Žeželj, Bruno Isaković, Mia Zalukar, Nora Krstulović, Tin Dožić, Ida Blažičko, Stefan Radu Cretu, BADco. i mnogi drugi.

“Perforacije se iz godine u godinu sve snažnije pozicioniraju na sceni kao referentna točka podrške domaćim umjetničkim eksperimentima i suradnjama”, rekao je umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović. Takav festival, koji ima ambiciju kontinuirano širiti područje djelovanja, posebno je bitan u vremenu koje je sve više izazovno za umjetnost i umjetnike, dodao je.

Program Noći performansa odvija se uz podršku Mreže izvedbenih umjetnosti. Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Festival su financijski podržali Program Europske unije Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i medija RH, Ured za udruge Vlade RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova, ACT – Art, Climate Transition, Be SpectACTive.

Festivalski će se program tijekom cijelog srpnja u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti odvijati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Koprivnici. (Hina)