Aktivizam, Nekategorizirano

Ganz nove Perforacije i Noć performansa dolaze u Koprivnicu

U sklopu ovogodišnjeg programa koji organiziraju udruge Domino i Mamuze u sklopu Mreže izvedbenih umjetnosti, u subotu, 14. studenog, svoje radove predstavit će Nika Bokić, Antonio Grgić & BušBum kolektiv, Petra Mrša i Vladimir Novak.

Prostorna instalacija Landscape, u formi zastava, autorice Petre Mrše bit će postavljena u širem centru Koprivnice te popraćena vođenom grupnom šetnjom Lekcija.

U brojnim post-koronskim šetnjama javnim gradskim prostorom, autorica je prikupljala odbačene objekte s ulica kao tragove (i dokaze) ljudskog obitavanja. Njihovu dotrajalost i odbačenost dodatno je označila destruktivnim činom njihova paljenja. Nakon toga, njihovu je vrijednost i distopijsko-futurističko-nostalgičan odnos prema istima prikazala fotografirajući u studijskim uvjetima, te u prizor uvela dijelove svoga tijela i postamenta kao elementa muzeja na kojima se izlažu odabrani objekti koji kuriraju naša sjećanja.

Autorica poziva građane da joj se u subotu u 9:30 sati pridruže u Lekciji, raspršenoj grupnoj šetnji u javnom prostoru istražujući mogućnost drugačije percepcije, a polazak je sa Zrinskog trga.

Participativni umjetnički doživljaj Spomenici sviraju održat će se u 11 sati na spomeniku Izvidnica Ivana Sabolića na ulazu u Spomen područje Danica, a pripremio ga je Antonio Grgić u suradnji s kolektivnom BušBum.

Poslije rušenja Berlinskog zida i Fukuyaminog proglašenja „kraja povijesti“ slijedio je jedan od najvećih ikonoklazama u povijesti svijeta – masovno uklanjanje spomenika u zemljama bivšeg Istočnog bloka. Hrvatska je slijedila taj trend i tisuće spomenika i spomen-obilježja je srušeno ili uklonjeno iz javnog prostora. Participativnim performansom spomenik će se opet pretvoriti u objekt u javnom prostoru, ali i u muzički instrument. Kompozicija koja će se izvodili tijekom performansa biti će kreirana in situ, participativno, sa sudjelovanjem svih zainteresiranih kao jedinstven i neponovljiv događaj u prostoru. Na taj način spomenik bi se vratio građanima.

Svjetlosno-zvučnom instalacijom Parametri, autor Vladimir Novak privremeno intervenira u prostor jedne od dvorana FUNKa, adekvatnog prostora za perforaciju u društveno i kulturno tkivo. Postavljajući u odnos privremeni zahvat, ulaskom u prostor autor uspostavlja dijalog o mijenama kroz procese ispitivanja uvjeta umjetničkog rada i faktora koji na sam rad utječu u procesu nastajanja, izvođenja i prezentacije. Rad se može vidjeti od 17 sati, a već u 18:00 sati zainteresirani građani mogu sudjelovati u razgovoru Kulturu gradimo zajedno.

U sklopu diskurzivnog programa Mreže izvedbenih umjetnosti o javnim politikama organizira se razgovor o izazovima i prednostima sudioničkog upravljanja u kulturi. Predstavit će se primjer dobre prakse – Vijeće SuKultura, ali i otvoriti dijalog o ulogama institucionalne i nezavisne scene, te mogućnosti građanskog sudjelovanja.

Tijekom cijelog dana trajanja Ganz novih Perforacija i Noći performansa radit će S.O.S. telefonska linija kao dio umjetničkog rada Bezopasni zagrljaji / Noli me tangere autorice Nike Bokić koji se bavi redefinicijom sigurnosti intimnog kontakta u vrijeme pandemije.

Program je slobodan, a održat će se u skladu s preporučenim mjerama za sprječavanje zaraze koronavirusom. Broj posjetitelja na izvedbama u zatvorenim prostorima je ograničen, a sjedeća mjesta bit će međusobno udaljena u skladu s preporukama. Posjetitelji su pozvani da održavaju propisanu međusobnu udaljenost, dezinficiraju ruke te nose zaštitne maske za lice.

Festival su podržali Program Europske unije Kreativna Europa (kroz projekte “ACT: Art, Climate, Transition” te “Be SpectACTive”), Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

url: https://thisisadominoproject.org/