Aktivizam, Nekategorizirano

Noć performansa: Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans

Noć performansa je site-specific događaj koji će se održati 17. listopada 2020. na nekoliko lokacija užeg centra Grada te ispred Muzeja suvremene umjetnosti.

U okviru Noći performansa, udruga Domino predstavlja umjetnike i njihove instalacije, performanse, prostorne intervencije i akcije u javnom prostoru te modele interakcije, komunikacije i participacije s publikom koje pružaju nove perspektive u odnosu na kulturno-društveno-politički kontekst te eksperimentiraju s umjetničkim formama i poetikama.

Noć peformansa, podnaslovljena Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans, bavi se istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, a svoje radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka, Nina Kurtela, name:, Nika Bokić, Antonio Grgić, Petra Mrša, Selma Banich, Vladimir Novak te Vlasta Delimar i Milan Božić.

Rad u formi oglasa na billboardima 3. smjena Milijane Babić i Centra za ženske studije Rijeka progovara o važnoj temi društveno nametnute predodžbe o ženskoj ljepoti postavljajući u fokus i pitanje funkcioniranja žena u kontekstu fenomena rada – kako plaćenog tako i neplaćenog kućanskog. Nina Kurtela, potaknuta novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te globalnom restrikcijom pokreta s kojom smo svi na neki način suočeni, predstavlja kreativnu intervenciju na prometnim znakovima u javnom prostoru Bez naziva. Prometni znakovi koji su inače postavljeni radi davanja uputa ili pružanja informacija sudionicima u prometu ovog puta sugeriraju neka nova promišljanja prostora, vremena i kretanja otvarajući prostor za koreografiranje nekih novih stvarnosti i/ili fikcija. Antonio Grgić u Spomenici sviraju vraća umjetnička djela građanima pozivajući ih na sudjelovanje u participativnom glazbenom performansu uz spomenik Strijeljanje talaca na Trgu J. J. Strossmayera. Petra Mrša izlaže instalaciju u formi zastava Landscape koja nastaje kao rezultat brojnih post-korona šetnji gradskim prostorom, kada je autorica prikupljala odbačene objekte s ulica kao tragove (i dokaze) ljudskog obitavanja, dok u raspršenoj šetnji javnim prostorom Lekcija upućuje građane na drugačije promatranje svoga grada. Selma Banich u performansu Milovanje problematizira intimni ljudski kontakt u doba pandemije te poziva publiku da ne zaborave na važnost (sigurnog) fizičkog kontaka, kao i Nika Bokić koja dijeli fanzin i otvara S.O.S. telefonsku liniju za Bezopasne zagrljaje u novom normalnom. Vladimir Novak svjetlosno-zvučnu instalaciju Parametri smješta u skulpturu Oči pročišćenja Miroslawa Balke ispred Muzeja suvremene umjetnosti te tako uspostavlja dijalog o mijenama kroz procese ispitivanja uvjeta umjetničkog rada i faktora koji na sam rad utječu u procesu nastajanja, izvođenja i prezentacije. Vlasta Delimar i Milan Božić svojim tijelima ukazuju na posljedice potresa u Zagrebu radom Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća. Njihova se tijela skulpture poistovjećuju s oštećenim kućama koje su do trenutka oštećenja trebale biti kao slika univerzuma koji je brutalno poremećen. Prisustvo živih tijela skulptura oštećenim kućama prenosi svoju energiju kao pokušaj revitalizacije i obnove.

Od međunarodnih gostiju dolazi slovenski umjetnik name: čiji rad Ping-pong progovara o nezakonitim “push-back” akcijama prema imigrantima koje provode pogranične policije. Autor u radu promišlja o fenomenu ograđenih državnih granica te načinima rješavanja međudržavnih problema, koji se često pretvaraju u beskrajne situacije davanja prijedloga, uvjeta, ultimatuma, poziva, nacrta, preporuka iz jedne u drugu državu na polju državne, ekonomske, vjerske i bio politike.

U godini koja se čini kao loše napisan scenarij neuvjerljivog filma katastrofe, s fizičkom distancom kao jedino mogućim modelom življenja, Noć performansa tematski fokus stavlja na re-invenciju prostora za umjetnost i međusobne susrete. Performans oduvijek zauzima poziciju antagonista i outsidera koji, s distancom u svijesti, izaziva kulturne norme i pomiče granice tradicionalnih umjetničkih formi. Stoga, u ovoj godini, ništa nije previše (ili dovoljno) ludo; a sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans.

Prve intervencije, instalacije i performansi Noći performansa započinju već 17. listopada u 11 sati te traju do 23 sata. Ulaz je slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima, a za detaljan raspored svih programa posjetite web stranicu https://thisisadominoproject.org/