EHO, Nekategorizirano

Udruga LET o iskustvima maloljetnih počinitelja kaznenih djela uključenih u rad humanitarnih organizacija

Maloljetni počinitelj kaznenog djela je osoba koja je u vrijeme počinjenja kaznenog djela imala navršenih 14 godina, ali još nije navršila 18 godina života, prema kojoj postupak po kaznenoj prijavi nije pokrenut (odbačena prijava), pripremni postupak je obustavljen ili je pak podnesen prijedlog za izricanje kazne ili druge mjere. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2019. bile su 293 maloljetne osobe kojima su izrečene kazne ili druge mjere. Od toga je izrečeno 248 odgojnih mjera, odnosno 84,6%. Također, prema podacima za 2019., najveći je broj počinitelja kaznenih djela protiv imovine, odnosno 57,7 % prijava. Treba znati i da se u izricanju kazni ili drugih mjera maloljetnici dijele na mlađe i starije.

Sankcije koje se izriču maloljetnim počiniteljima kaznenih djela su, između ostalog, posebne obveze.

U praksi je to najčešće mjera uključivanja u rad humanitarnih organizacija, s ciljem da se maloljetnika upozori na njegovu odgovornost za počinjeno kazneno djelo. U sklopu projekta Novi početak, kojemu je cilj stvaranje uvjeta za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvo, pitali smo maloljetnike kojima je izrečena obveza izvršavanja humanitarnog rada što smatraju najvećim dobitkom za sebe. ,,Mnogo vremena sam proveo razmišljajući o svojim postupcima i o tome kako sam i zašto ovdje završio te što se točno dogodilo da sam krenuo izvršavati humanitarni rad. Također, dobio sam neku vrstu discipline, naviku da počistim i pospremim za sobom’’, rekao nam je jedan maloljetnik.

,,Prvi put kada sam krenuo, nisam znao što očekivati niti sam znao što ću točno raditi. Prvi put kada sam krenuo raditi, nisam bio naviknut na takav rad, ali s vremenom mi je to prelazilo u dnevnu rutinu’’, ispričao nam je drugi maloljetnik s kojim smo razgovarali.

Treba naglasiti da je svrha kažnjavanja maloljetnih počinitelja kaznenih djela njihova rehabilitacija i resocijalizacija, kao i da izrečena mjera mora biti u skladu s težinom počinjenog djela i potrebama maloljetne osobe.

,,Kako ide vrijeme odrađivanja izvršenja humanitarnog rada, tako se razvija i povezanost s organizacijom kod koje maloljetnik izvršava rad. Stoga nerijetko ostanu u kontaktu i nakon izvršenja’’, naglasila je Iva Jovović, izvršna direktorica udruge LET.

,,Također, važno je pružati stručnu podršku, kako maloljetniku tako i organizaciji u kojoj se izvršava humanitarni rad’’, dodala je Katarina Radat iz  Društva za socijalnu podršku. Najčešće je to podrška u obliku planiranja vrste poslova, radnog vremena te rad sa supervizorom maloljetnika, a to je zaposlenik organizacije.

……………………………………..

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku provodi projekt Novi početak koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ,,Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu’’.

Projekt je ukupne vrijednosti 1.197.216,87 kn, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od 1.017.634,34 kn.