EHO, Nekategorizirano

Održane radionice za udruge – Kako što bolje pomoći zatvorenicima?

Udruge LET i PODRŠKA organizirale su tri radionice za predstavnike udruga na temu jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva u postpenalnom, tj. poslije zatvorskom periodu, navodi se u priopćenju udruge LET.

„Glavne aktivnosti na radionicama su bile vezane uz strateško planiranje nekih aktivnosti koje udruge mogu ponuditi bivšim zatvorenicima nakon izlaska iz zatvora.“, rekla je Iva Jovović u ime projektnog tima. Vrlo često se radi o jako običnim i prizemnim pitanjima poput organizacije prijevoza ako osoba živi u ruralnom dijelu, a mora ići na sastanke u Urede probacije koji se nalaze u većim gradovima ili dostave ručka, plaćanja osnovnih životnih troškova.

Tu su naravno i programi edukacija za zatvorenike, dio njih se već provodi unutar zatvora pa osobe nastavljaju pohađanje i po izlasku, zatim pisanje životopisa, vježbanje intervjua za posao itd.

„Nema puno udruga koje se tim poslom bave. Baš to pokazuje koliko je još uvijek velika stigmatizacija zatvorenika – od 50.000 udruga u Hrvatskoj, njih petnaestak se javilo na ovaj veliki europski natječaj. To je dovoljno reći.“, nastavila je Jovović.

Ovo je iznimno zahtjevno i važno područje rada, rad sa korisnicima te težak, ali uvijek se dobro vrati sa dobrim, rekla je Jovović.

O projektu:
Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET i Društvo za socijalnu podršku od srpnja 2019. godine provode projekt Novi početak kojemu je cilj stvaranje uvjeta za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu. U sklopu projekta održan je niz radionica s naglaskom na resocijalizaciju ovisnika o alkoholu.
Projekt Novi početak je sufinanciran i z Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava ,,Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu’’.
Projekt je ukupne vrijednosti 1.197.216,87 kn, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od 1.017.634,34 kn.