EHO, Nekategorizirano

Društvo za socijalnu podršku predstavilo interaktivanu mapu važnih institucija za sve bivše počinitelje kaznenih djela

U Osijeku je u srijedu održan okrugli stol pod nazivom „ Socijalne usluge u zajednici i izazovi i rješenja u radu s počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela“ u sklopu projekta Novi početak, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Kada osoba izađe iz zatvora, suočava se s nizom problema, među kojima su pronalazak smještaja i posla. Prosječno trajanje kazne zatvora je 13 godina pa mnogi od zatvorenika izgube kontakt s
obitelji, a nerijetko se nađu u situaciji da su po izlasku iz zatvora doslovno beskućnici. Tu se nameće pitanje – gdje čovjeka smjestiti jednom kada nogom kroči na slobodu, istaknula je izvršna
direktorica Udruge LET Iva Jovović.

Stoga je, kaže, važna suradnja centara za socijalnu skrb, zatvorskog sustava i udruga. Važno je raditi i sa poslodavcima koji nedovoljno iskorištavaju aktivne mjere zapošljavanja bivših zatvorenika,
dodala je Jovović.

Katarina Radat iz Društva za socijalnu podršku predstavila je Mapu socijalnih usluga u zajednici koja je dostupna na adresi www.drustvo-podrska.hr/adresar .

Riječ je o jedinstvenom adresaru u kojem korisnici brzo mogu pronaći sve kontakt podatke za preko 900 relevantnih institucija – od policijskih postaja i udruga do klubova liječenih
alkoholičara. Tako, primjerice, bivši zatvorenik može lako pronaći koji je njegov područni ured HZZO-a i u zakonskom roku regulirati zdravstveno osiguranje. U suprotnom ostaje bez istog,
pojasnila je Radat.

Projekt Novi početak sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.