EHO, Nekategorizirano

Udruga Sveti Martin i općina Pisarovina u staroj školi pokrenuli društveni centar

Udruga Sv. Martin Pisarovina, kao vodeća lokalna organizacija civilnoga društva u korištenju ESI fondova i u najužoj suradnji s Općinom Pisarovina, lokalnim ustanovama za osnovnoškolski i predškolski odgoj i obrazovanje, te zajedno s još tri lokalne udruge u kulturi i jednom organizacijom za ruralni razvoj pokreće projekt revitalizacije prostora u javnom vlasništvu u svrhu pokretanja društvenog života u ruralnoj zajednici te unapređenje kapaciteta lokalnih organizacija civilnoga društva.

Cilj projekta je osnažiti postojeće javno-civilno partnerstvo i uhodanu praksu sudjelovanja organizacija civilnoga društva iz ruralne zajednice u upravljanju i donošenju odluka u Općini Pisarovina kroz širenje raspona socijalnih, kulturnih, obrazovnih i gospodarskih sadržaja i usluga koje se pokreću ili već provode u lokalnom društvenom centru uz unaprjeđenje kapaciteta OCD-ova.

Kao partner na projektu ukupne  vrijednom 1.991.318,90 kuna, Općina Pisarovina ustupa prostor „Stare škole“ kao mjesto održavanja širokog spektra radionica, a sve u svrhu poticanja ravnopravnosti spolova i suzbijanje diskriminacije te održivog razvoja i zaštite okoliša kroz poticanje i unaprjeđenje učinkovitih ljudskih resursa. S obzirom na ukazanu potrebu za pokretanjem sadržaja za unaprjeđenje vještina za nastup na tržištu rada kao i potrebu pokretanja šireg spektra raspona aktivnosti za djecu, starije i osobe s posebnim potrebama, izniklo je ovo partnerstvo. Stoga će se, kroz period od dvije godine, u prostoru „Stare škole“ održati 20 različitih projektnih aktivnosti u obliku radionica, javnih tribina i ostalih aktivnosti različitih trajanja i ciljanih skupina.

Potpisnici ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014.-2020., uz Udrugu sv. Martin su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske.

-Ovim Vas putem pozivamo da se uključite u neku ili više aktivnosti: školu sviranja, radionice za djecu predškolskog uzrasta, radionice za roditelje, radionice izrade narodne nošnje, radionice izrade tradicijskog nakita, radionice folklora za djecu, radionice folklora za odrasle, školu folklornog pjevanja, radionice informatičke pismenosti, radionice stranog jezika, skype radionice, radionice „IMO learning“, tematske radionice izrade ukrasa, interaktivna predavanja o komunikaciji i javnom nastupu, tematske radionice za starije, mjerenje tlaka i šećera, „klub žena“, radionice za mlade, radionice za poljoprivrednike te javne tribine i radionice o participativnom sudjelovanju u kreiranju proračuna- poručili su iz Udruge Sveti Martin, stoji u pozivu objavljenom na stranici 01Portal.
……………………………….

Projekt je odobren na sufinanciranje temeljem poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice”.
Posrednička tijela u provedbi ovoga poziva su Ured za udruge, Posredničko tijelo razine 1, i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Posredničko tijelo razine 2.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Partneri na projektu su: Lokalna akcijska grupa Vallis iz Ozlja, Kulturno umjetničko društvo “Magdalena” iz Donje Kupčine, Kulturno umjetničko društvo “Bratinečko srce” Bratina iz Pisarovine, Kulturno umjetničko društvo “Vrhovje” župe Dubranec iz Donjeg Dragonožca, Osnovna škola Vladimir Nazor i Dječji vrtić Potočić iz Pisarovine, Općina Pisarovina.