Nekategorizirano, Svijet

Ukrajinska heroina Savčenko održala prvi govor u parlamentu

izvor i foto: HINA
izvor i foto: HINA

Ukrajinska ratna heroina Nadja Savčenko, koja je prošli tjedan puštena iz ruskog zatvora, održala je u utorak prvi govor kao zastupnica u parlamentu.

Vojna pilotkinja i najpoznatija ratna zarobljenica u sukobu na istoku Ukrajine, izabrana je za zastupnicu krajem 2014. dok je bila u zatvoru pod optužbom za pomaganje u ubojstvu ruskih državljana.

“Ukrajina je iznad svih nas u ovoj dvorani”, rekla je Savčenko, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Oni koji su poginuli za Ukrajinu, u ratnim zonama na istoku i na ulicama Kijeva, “neće počivati u miru dok ne vratimo Ukrajinu za koju su dali svoje živote i koju su sanjali”, istaknula je.

Ukrajinska pilotkinja provela je dvije godine u zatvoru prije nego što je razmijenjena za dvojicu ruskih državljana, uhićenih na istoku Ukrajine zbog pomaganja ruskoj vojsci.

Savečnko je bila osuđena na 22 godine zatvora zbog ubojstva dvojice novinara na separastističkom istoku Ukrajine. Uhićena je početkom srpnja 2014. na ruskom teritoriju i optužena da je dostavila ukrajinskoj vojsci položaje dvojice novinara ruske državne televizije koji su ubijeni u minobacačkom napadu na istoku Ukrajine u lipnju 2014.

Savčenko je uporno odbacivala te optužbe i tvrdila da su je proruski pobunjenici uhitili prije nesreće koja se dogodila novinarima.