Nekategorizirano, Svijet

Ukrajinska aktivistica Katerina Handzjuk umrla tri mjeseca nakon napada kiselinom

21267480_1fefd9728b28883f10857e61189e579f_wmUkajinska aktivistica i borkinja protiv korupcije Katerina Handzjuk (33) umrla je od ozljeda koje je pretrpjela u napadu kiselinom prije tri mjeseca, objavili su dužnosnici.

Umrla je u bolnici u kojoj je liječena, potvrdio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u nedjelju navečer i pozvao policiju da provede punu istragu.

Kandzjuk je poznata po otvorenoj kritici policijske korupcije u njezinu gradu, crnomorskoj luci Hersonu. Napadač ju je 31. srpnja zalio sumpornom kiselinom pored njezina doma u Hersonu. Opečeno joj je 40 posto tijela i teško joj je oštećen vid, prenio je BBC. Ona je, kako se navodi, bila i članica gradskog vijeća u Hersonu, a nakon napada u tom gradu na jugu Ukrajine, imala je 11 operacija u Kijevu.

Katerina Handzjuk je u rujnu objavila video snimku u kojoj je pozvala Ukrajince da se bore protiv korupcije.

“Znam da sada izgledam loše. Ali barem dobivam liječničku pomoć. I definitivno znam da izgledam mnogo bolje od pravde u Ukrajini. Jer njoj nitko ne pomaže”, rekla je ona tada.

Aktivisti nevladinih organizacija u Ukrajini dugo se već žale na sve veći broj prijetnji i napada koje snage reda nisu potpuno istražile.

“Zašto potičemo ljude da budu aktivni u civilnom društvu, ako ih ne zaštitimo ako to i jesu?”, pitala je Handzjuk u video poruci samo nekoliko tjedana prije no što je umrla.

Ukrajinska policija uhitila je petero osumnjičenih.