Nekategorizirano, Svijet

Ulaganje u kulturnu baštinu potiče ekonomski rast, ističe Europski parlament

Podrum Dioklecijanove palače u Splitu, foto HINA/ Mario STRMOTIĆ

Zaštita i promicanje kulturne baštine ključni su faktori za jačanje gospodarstva, istaknuto je u Izvješću o “ostvarivanju političkog učinka Europske godine kulturne baštine” koje su europarlamentarci usvojili u srijedu.

Zastupnici su u raspravi održanoj na plenarnoj sjednici parlamenta ovog tjedna i u usvojenom izvješću istaknuli da kulturni turizam ima veliku ulogu u generiranju radnih mjesta te da na taj način pomaže u savladavanju krize i ekonomskom oporavku.

Dace Melbārde iz kluba Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje, naglasila je da izvješće ukazuje na “pozitivan utjecaj kulture na otvaranje novih mogućnosti zapošljavanja”, a socijaldemokrat Victor Negrescu (S&D) naglasio je da je potrebno osigurati dodatna sredstva za očuvanje kulturne baštine jer je ona “izniman izvor ekonomske snage”.

Sabine Verheyen iz Europske pučke stranke smatra kulturu važnim ekonomskim resursom budući da “izbor destinacije godišnjeg odmora i putovanja, mnogima ovisi o bogatstvu kulturne ponude”.

Predstavnica Komisije Mariya Gabriel u raspravi sa zastupnicima upozorila je i da je, radi učinkovite zaštite spomenika, znamenitosti i kulturnih dobara, osim sprječavanju vandalizma i nezakonite trgovine umjetninama, nužno posvetiti se i borbi protiv klimatskih promjena.

“Europskim zelenim planom osmišljavamo inovativne tehnike za zaštitu kulturne baštine od klimatskih promjena”, kazala je Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Prema mišljenju većine zastupnika, Europska godina kulturne baštine bila je vrlo uspješna u promicanju socijalne kohezije, digitalizacije, obrazovanja i turizma. Realizacija projekta će se zbog toga nastaviti, a Europska unija će dodatno financirati i podupirati kulturni sektor.

Europarlamentarci su krajem prošle godine podržali izvješće hrvatske zastupnice Željane Zovko (HDZ/EPP) o produljenju statusa europskih prijestolnica kulture za razdoblje 2020.-2023. Sukladno odluci, Rijeka kao prijestolnica kulture 2020. može do kraja travnja 2021. nadoknaditi kulturne aktivnosti odgođene zbog pandemije koronavirusa.

“Program Europskih prijestolnica kulture slavi raznolikost europske kulture. Promoviramo tradicije i kulturnu baštinu i nudimo pozornicu za lokalne kreativne projekte”, naglasila je tom prilikom Zovko.