Aktualno, Nekategorizirano

Otvorenje izložbe o aktivizmu solidarnosti ‘Piratska skrb: učiti iz neposluha’

Izložba “Piratska skrb: učiti iz neposluha”, koja govori o aktivizmu solidarnosti koji nailazi na prepreke pravne prirode ili se sprječava nasiljem, otvorit će se u Exportdrvu u Rijeci, 8. listopada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.

Kako je rekao jedan od pokretača tog projekta Marcell Mars, izložba govori o međunarodnoj mreži aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi za ljude.
“Živimo u vremenu u kojem se kapetanice brodova uhićuju jer spašavaju ljudske živote na moru, svijetu u kojem nekome tko skida s interneta znanstvene članke prijeti 35 godina zatvora i u kojem se na nekim područjima progone oni koji omogućuju kontracepciju”, rekao je. Te prakse nisu nužno povezane i u koordinaciji pa izložba povezuje sve koji se bave takvim oblikom aktivizma, istaknuo je Mars.

Voditeljica programa projekta “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture” Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo što taj projekt ne slijedi samo trendove, nego, kao u tom slučaju, ide i ispred njih. Možemo biti zadovoljni onime što smo učinili u uvjetima pandemije, dodala je.

Izložba se postavlja u sklopu programskog pravca “Dopolavoro” projekta EPK, čiji je voditelj Davor Mišković rekao da je izložba dio projekta Piratska skrb, koji je počeo prošle godine rezidencijalnim boravkom desetak umjetnika i aktivista u Rijeci. Rezultat je bio materijal namijenjen učenju o toj temi te je postavljen na internetsku platformu za online izdavaštvo. (Hina)