Aktualno, Nekategorizirano

Queer2queer Psihoškolica: Anksioznost, 24.11.2016, 18:00h, MaMa

Izvor i ilustracija: Klub Mama
Izvor i ilustracija: Klub MaMa

Anksioznost ili tjeskobu obično vežemo uz nešto loše i nepoželjno. Šta ćemo, takvei smo, volimo stvari vrednovati kao dobre ili loše.

Anksioznost zapravo nije niti dobra niti loša, ona je možda neugodna, svakako je neizbježna, a može biti i korisna!

Prati nas u različitim životnim situacijama koje su nam važne. S nama je na razgovorima za posao, ispitima, spojevima, na javnim nastupima, upoznavanjima…

Možemo je doživljavati kao neki unutarnji alarm koji, kada se upali, omogućava da se snalazimo najbolje što znamo i omogućava da se potrudimo oko stvari koje su nam važne.

Pa u čemu je onda problem, pitate se? Problem nastaje kada se alarm pali i kada nema razloga za uzbunu, kada predugo traje i kada nas ometa i koči u svakodnevnom životu. Anksioznost postaje problem kada zbog nje uopće ne odemo na razgovor za posao, na ispit, na spoj ili na tulum. Kada zbog nje počnemo izbjegavati stvari koje su na važne. Kada zbog nje ne uspijemo pokazati što znamo i možemo. I kada se počnemo bojati anksioznosti same, odnosno njezinih znakova.

Primjećujete možda da se anksioznost bavi onime što će biti. Pokušava predvidjeti budućnost, drži nas u iščekivanju, a uglavnom očekuje nešto loše.

Kako bolje razumjeti anksioznost? Što se događa u našem tijelu kada smo anksioznei? Kako tada razmišljamo, a kako se osjećamo? Što nam može otežati suočavanje s anksioznošću, a što može pomoći?

O svemu ovome razgovaramo na prvom interaktivnom predavanju iz ciklusa Queer2queer Psihoškolica!

Prijave do 23.11.2016. na marinamilkovic88@gmail.com.

Queer2queer je nezavisni program psihološke podrške čiji su ciljevi povezivanje, druženje i osnaživanje mladih LGBTIQ osoba.

Queer2queer Psihoškolica je ciklus od ukupno 7 interaktivnih predavanja o različitim temama iz područja mentalnog zdravlja. Programi psihološke podrške općenito su slabo dostupni, u našem društvu, a kada postoje, često su heteronormativni i nedovoljno uključivi za LGBTIQ osobe. Cilj ovog ciklusa je informiranje i educiranje LGBTIQ osoba o mentalnom zdravlju.

Planirane teme i termini su:
24.11.2016. Anksioznost
22.12.2016. Slika o sebi
26.01.2017. Depresija
24.02.2017. Osobna odgovornost
30.03.2017. Perfekcionizam
27.04.2017. Prokrastinacija/odgađanje
25.05.2017. Stres