Aktivizam, Nekategorizirano

Bečki umjetnički kolektiv God’s Entertainment poziva na neobičnu turističku turu Rijekom

Kao završnica programskog pravca Dopolavoro, koji je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture vodila udruga Drugo more, bečki umjetnički kolektiv God’s Entertainment izvest će od 25. do 28. svibnja više umjetničko-turističkih obilazaka po centru Rijeke. Oponašajući pojedine znamenitosti i turističke atrakcije s prostora Europe, odabrane lokacije u Rijeci zasjat će u novom „europskom“ svjetlu, uz razne objekte, skulpture, intervencije u krajoliku i izvedbe, navodi se u priopćenju udruge Drugo more.

Riječka inačica hvaljenog umjetničkog projekta Europa To Go održavat će se od 25. do 28. svibnja u dva termina, s početkom u 17 i 19 sati. Sudjelovanje u turi je besplatno, uz obaveznu prijavu e-mailom na adresu info@drugo-more.hr: uz ime, prezime i broj telefona, u poruci je potrebno navesti željeni datum i sat početka obilaska. Program će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, uz ograničen broj sudionika.

U najavi svojeg riječkog gostovanja, umjetnici poručuju: „Naš globalizirani i pokretni svijet zastao je zbog virusa Covid-19. Mobilnost i turizam doživjeli su dosad neviđene poremećaje, uz ograničenja putovanja, samoizolaciju, socijalnu distancu i testove koji su potrebni za prelazak granica. Ni Rijeku nije zaobišla ova nova realnost pa su protekla ljetna i zimska razdoblja – predviđena za godišnje odmore – u gradu bila daleko manje međunarodna nego inače, baš u trenucima kada se Rijeka morala dokazati kao kulturna prijestolnica Europe. No, svaka kriza može ponuditi i neke nove mogućnosti, a umjetnost svojim praksama pružiti izlaz iz ovog distopijskog scenarija.

Europa To Go omogućuje kompaktno, sigurno i ekološki prihvatljivo sudjelovanje u izvedbenoj, regionalno-međunarodnoj turističkoj turi. Diljem šireg centra Rijeke, brojne znamenitosti Europe mogu se posjetiti i osobno doživjeti u dva sata lagane pješačke rute: od rimske Kapitolske vučice, preko praškog spomenika Kafki do Gospe iz Međugorja; samo nekoliko koraka dijeli amsterdamsku Crvenu četvrt od kultnog pariškog groblja Père-Lachaise. Ovdje su mjesta i prostorna orijentacija u neprestanoj mijeni, a pogledi i doživljaji postaju izgubljeni: pitamo se, je li ovo još uvijek Rijeka ili smo već u Veneciji?
Ono što je mnogim ljubiteljima umjetnosti i kozmopolitima uskraćeno zbog ograničenja putovanja, sada je ponovno moguće uz Europa To Go. Povratno putovanje dostupno svačijem džepu, uz minimalne emisije ugljikovog dioksida i bez ikakve putovnice.“

Europa To Go je interdisciplinarni umjetnički projekt u javnom prostoru čija se izvedba uvijek prilagođava i razvija u skladu sa specifičnim lokalnim uvjetima. Prenošenjem poznatih europskih znamenitosti u lokalnu sredinu i njihovim ponovnim predstavljanjem u novom kontekstu omogućuje se novi način doživljavanja pojedinih umjetničkih djela ili mjesta, kao i njihova proširena interpretacija. Pritom se stvarno, lokalno okruženje dovodi u odnos i asocijativnu vezu sa stvarnim mjestom na kojem se neka znamenitost zaista nalazi.
Ovom se neobičnim izvedbenom turom također nastoji osvijestiti važnost kulturne razmjene i razumijevanja stvarnosti i performativnosti. Umjetnici iz kolektiva God’s Entertainment obilaske će izvoditi u suradnji s lokalnim umjetnicima, glumcima i statistima.

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv iz Beča, jedan od mnogih eksperimentalnih kazališnih skupina u Austriji koji nastoji nadići kazališne i društvene konvencije. Djelujući u području performansa, happeninga, vizualne umjetnosti i zvuka, grupa kroz svoje radove preuzima aktualne društvene teme i rasprave i kritički ih podvrgava performativnom istraživačkom procesu. Njihove radove odlikuje izvedba u javnim prostorima izvan kazališta, aktivno sudjelovanje publike i bogat slikovni jezik koji izvire iz pop kulture i medija.