Nekategorizirano, Svijet

UN uklanja transrodnost s popisa mentalnih oboljenja

Transrodne osobe puno češće suočavaju sa stresom uzrokovanim odbacivanjem i predrasudama
Transrodne osobe puno češće suočavaju sa stresom uzrokovanim odbacivanjem i predrasudama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja je UN-ova agencija javnog zdravstva, nakon punih 25 godina obnovit će kategorizaciju mentalnih bolesti te će od 2018. godine ukloniti transrodnost s popisa mentalnih bolesti, prenosi Vox Feminae.

Vijest je objavljena prošlog tjedna paralelno s istraživanjem objavljenim u The Lancet Psychiatry koje je potvrdilo da transrodni identitet ne bi trebao biti tretiran kao mentalno oboljenje.

– Stigmatizacija koja je vezana uz mentalna oboljenja, ali i transrodni identitet, doprinijela je neizvjesnom pravnom statusu, kršenju ljudskih prava i postavljanju barijera prilikom pružanja odgovarajuće zdravstvene skrbi transrodnim osobama – izjavio je Geoffrey Reed, voditelj istraživanja na Meksičkom nacionalnom autonomnom sveučilištu.

– Definiranje transrodnosti kao mentalnog poremećaja često dovodi do uskraćivanja prava transrodnih osoba na zdravstvene usluge, a ujedno stvara percepciju da trebaju biti podvrgnute i terapijama psihijatrijskih stručnjaka. Nova klasifikacija pomogla bi u smanjenju ograničenja vezanih uz pristup nužnoj zdravstvenoj skrbi transrodnim osobama, a Reed kaže kako u organizacijskim redovima WHO-a ne postoji opozicija koja se protivi ovoj odluci.

Istraživanje koje je provedeno na 250 transrodnih osoba između 18 i 65 godina starosti ustvrdilo da je da se, suprotno uvrijeđenom mišljenju, transrodne osobe puno češće suočavaju sa stresom uzrokovanim odbacivanjem i predrasudama koje dolaze iz njihove okoline no što je to slučaj sa njihovim negativnim emocijama vezanim uz transrodni identitet.

– Rezultati istraživanja potvrdili su našu ideju da su problemi i disfunkcionalnost s kojima se suočavaju transrodne osobe uzrokovani stigmatizacijom i maltretiranjem, a ne integralnim aspektima transrodnog identiteta – kazala je Rebeca Robles, voditeljica istrživanja na Meksičkom nacionalnom psihijatrijskom institutu.

Znanstvenici/e uključeni/e u istraživanje izjavili/e su kako je za idući korak u reviziji Internacionalne klasifikacije bolesti ovakvo istraživanje potrebno provesti u različitim državama kako bi se rezultati dodatno potvrdili.

– Postotak iskustva vezanih uz socijalno neprihvaćanje i nasilje spram transrodnih osoba vrlo je visok, a posebno zabrinjava učestalost takvog ponašanja unutar njihovog kruga obitelji – kaže Robles.

Zbog prepreka s kojima bi se susretale u medicinskim procesima promjene spola, transrodne osobe neće biti potpuno maknute s popisa dijagnoza WHO-a, već će biti ‘premještene’ u kategoriju dijagnoza povezanih sa seksualnim zdravljem.

Iako nova klasifikacija neće preko noći promijeniti negativne stavove spram transrodnih osoba, pomoći će u dugoročnoj borbi za prava transrodnih osoba.