Nekategorizirano, Svijet

UNICEF će 2021. siromašnim zemljama poslati dvije milijarde doza cjepiva za covid-19

EPA/KAI FOERSTERLING

Zemlje u razvoju dobit će sljedeće godine u “mamutskoj operaciji” gotovo dvije milijarde doza cjepiva za covid-19, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija za djecu UNICEF, prenosi Hina.

UNICEF je objavio da je pokrenuo suradnju s 350 zrakoplovnih i logističkih kompanija kako bi se dostavilo potrebno cjepivo i injekcije u siromašne zemlje poput Burundija, Afganistana i Jemena u sklopu COVAX-a, globalnog plana za distribuciju cjepiva za covid-19 Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Surađivat ćemo na tom planu kako bismo za tu povijesnu, mamutsku operaciju osigurali dovoljan transportni kapacitet”, rekla je ravnateljica UNICEF-ova odjela za opskrbu Etleva Kadilli.

Cilj je COVAX-a – projekta koji zajednički vode WHO, skupina GAVI i Koalicija za epidemiološku pripremljenost – spriječiti pojedine zemlje da nagomilavaju zalihe cjepiva za covid-19, te osigurati cjepivo za sve najugroženije skupine u svim zemljama svijeta.

Čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u G20 su na virtualnom sastanku u subotu i nedjelju obećali da će osigurati pravednu raspodjelu cjepiva, lijekova i testova, kako siromašne zemlje ne bi bile izostavljene.

Čak i prije početka pandemije pristup cjepivu nije bio jednak za sve, jer oko 20 milijuna beba nije moglo dobiti cjepivo koje bi ih zaštitilo od teških bolesti, invaliditeta ili smrti, objavio je WHO.

“Trebamo svu raspoloživu pomoć dok se pripremamo za dostavu doza cjepiva, injekcija, te zaštitne opreme kako bi se zaštitili zdravstveni radnici diljem svijeta”, rekla je Kadilli, dužnosnica UNICEF-a koji je najveći pojedinačni kupac i distributer cjepiva na svijetu.

Bez obzira na aktualnu pandemiju, UNICEF svake godine distribuira preko dvije milijarde doza cjepiva za rutinska cijepljenja u gotovo 100 zemalja svijeta.

Očekuje se da bi do kraja ove godine zdravstveni regulatori mogli odobriti prva cjepiva za covid-19.