EHO, Nekategorizirano

UNICEF donirao pola milijuna kuna za unaprjeđenje nastave na daljinu

UNICEF Hrvatska je s gotovo pola milijuna kuna podržao obnavljanje infrastrukture potrebne za sigurno odvijanje škole na daljinu kroz donaciju sustava za dugotrajnu pohranu podataka velikog kapaciteta, priopćeno je u srijedu iz njihova ureda.

“Nabava novog sustava za pohranu podataka, vrijednog više od 480.000 kuna, omogućava sigurnu i kvalitetnu provedbu mrežne nastave za učenike u Hrvatskoj”, istaknuto je u priopćenju.

Sustav za dugotrajnu pohranu podataka velikog kapaciteta – Tape Library sustav, omogućuje sigurnu pohranu podataka na tračnu biblioteku, održava sustav stabilnim i najbolje je rješenje za izuzetno velike količine podataka.

Za vrijeme pandemije koronavirusa količina podataka u CARNET-ovim sustavima povećala se nekoliko puta u kratkom vremenskom razdoblju, pa je UNICEF uložio sredstva u sustave pohrane podataka kako bi svi korišteni podaci i sadržaji bili sigurno pohranjeni.

Taj korak, rečeno je, ima i dugoročne učinke za obrazovanje jer će djeca koristiti virtualne učionice i mrežne alate za učenje i pripremljene sadržaje i nakon povratka u škole.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ističe da je u Hrvatskoj nastava na daljinu pionirski pothvat zahvaljujući kojem je učenicima osigurano odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom koronavirusa.

“Zahvaljujući ulasku kurikularne reforme u škole, na vrijeme smo ih opremili stvorivši preduvjete da bi ovakav tip nastave uopće bio moguć”, rekla je Divjak i zahvalila se donatorima.

“Od početka provođenja nastave na daljinu pola milijuna nastavnika i učenika svakodnevno pristupa brojnim aplikacijama, uslugama i alatima za udaljeno učenje svojim elektroničkim identitetom u sustavu AAI@EduHr”, kaže ravnatelj CARNET-a Goran Kezunović.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo poručila je da obrazovanje nije samo pravo svakog djeteta, već i najveća prilika koju djetetu možemo dati.

UNICEF je predano radio, dodaje M. Castillo, i na osiguravanju opreme kao što su tablet računala i SIM kartice za djecu u potrebi te na pripremi stručnih smjernica i savjeta o koronavirusu kako bi djeca, roditelji i obrazovni stručnjaci bili na vrijeme i točno informirani.(Hina)