Nekategorizirano, Svijet

UNICEF: Veliki pad broja dječjih brakova u Indiji

foto: matrix world
foto: matrix world

– Udio djevojčica koji se udaju u Indiji gotovo se prepolovio u posljednjih deset godina, što je značajno pridonijelo globalnom padu broja dječjih brakova, budući da je u svijetu spriječeno oko 25 milijuna dječjih brakova, od čega najviše u Južnoj Aziji, priopćio je u utorak UNICEF.

“Indija čini više od 20 posto svjetske adolescentne populacije i ima najveći broj dječjih brakova u Južnoj Aziji s obzirom na njezinu veličinu i populaciju”, rekao je Javier Aguilar, šef UNICEF-a za zaštitu djece.

Prema posljednjim podacima, 27 posto ili gotovo 1,5 milijuna djevojaka vjenčalo se prije 18-te godine u Indiji, što je znato manje u odnosu na 47 posto dječjih vjenčanja prije deset godina.

Dječji brakovi povećavaju rizik za zdravlje, pristup obrazovanju te opasnost od zlostavljanja te utječu na međugeneracijsko siromaštvo, ističu u UNICEF-u.

Pad dječjih brakova pripisuje se boljem pristupu žena obrazovanju te povećanoj svijesti javnosti o negativnom utjecaju na dijete.

UNICEF procjenjuje da se je 12 milijuna djevojaka godišnje stupi u brak pa je cilj na globalnoj razini dokinuti tu praksu do 2030. godine.

Zaključci UNICEF-a o Indiji doneseni su nakon usporedbe podataka zdravstvenih pregleda iz 2006. i 2016. godine, gdje su žene u dobnoj skupini od 20 do 24 godine odgovarale na pitanje jesu li stupile u brak prije navršene 18-te godine, kao i na temelju podataka o dječjim brakovima iz 2011. godine.

Pravo na stupanje u brak u Indiji stječu žene sa 18 a muškarci sa 21 godinom života a prošle je godine Vrhovni sud presudio da seks s maloljetnom suprugom predstavlja silovanje. Stupanje u brak s maloljetnicom kažnjava se novčanom kaznom i s dvije godine zatvora za roditelje koji su se pokušavali oženiti maloljetnu djecu.

Ipak, unatoč zakonu dječji brakovi još su duboko ukorijenjeni i prihvaćeni u društvu. (Hina)