Nekategorizirano, Svijet

Mumbai pride najveći dosad

Foto: Zoyena Shams Ansari
Foto: Zoyena Shams Ansari

U Indiji je homoseksualnost dekriminalizirana tek prošle godine, te je u to ime na ovogodišnjem prideu u Mumbaiju sudjelovalo oko 15 000 ljudi. Nagađa se da je ovo najposjećeniji pride u Indiji dosad, prenosi Vox feminae.

Homoseksualnost je u Indiji dekriminalizirana u rujnu 2018. odlukom Visokog suda. Do tog je trenutka održavanje homoseksualnih odnosa moglo rezultirati doživotnom zatvorskom kaznom.

Parmesh Shahani, voditelj India Culture Laba, i Apurva Asrani, redatelj i scenarist, podržali su pride na društvenim mrežama dijeleći fotografije događaja.

“Mumbai nas je dočekao s osmjesima, znatiželjom i kamerama – kao da nam želi poručiti da je LBGTQ zajednica sada značajan dio civilnog društva. Sretan pride,” poručio je Asrani.

India Today je objavio kako je tema ovogodišnjeg Mumbai pridea bila “Pride za sve,” a podijelili su i snimke sudionika kako slave na ulicama.

Prvi pride nakon dekriminalizacije održan je u studenom 2018. u Delhiju, što je bio najveći pride održan u tom gradu do tada.

No bez obzira na dekriminalizaciju, indijski vojni general Bipin Rawat je izjavio: “Nećemo dozvoliti da se to događa u vojsci. LGBT problematika… To nije prihvatljivo u vojsci.” Rawat je 10. siječnja potvrdio kako će zabrana homoseksualnosti u vojsci i dalje ostati na snazi. [K.D.] Pink News…