Nekategorizirano, Svijet

Dvije žene ušle u indijski hram usprotivivši se stoljetnoj zabrani

india-protestDvije žene ušle su u hinduistički hram u državi Kerali na jugu Indije rano ujutro u srijedu i time se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska, rekao je premijer te države, a taj bi potez mogao izazvati oštre reakcije konzervativnih hinduističkih skupina.

ANI, partner Reutersa, izvijestio je da su žene u četrdesetima ušle u prostorije hrama Sabarimala i time prekršile tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.

Konzervativne hinduističke skupine vjeruje da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda “pročišćenja” nakon posjeta žena.

Video koji je snimila lokalna policija, a objavio ANI na internetu u srijedu prikazuje dvije žene unutar hrama prekrivenih glava.

Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se “ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom”.