Inicijative, Nekategorizirano

Urbano vrtlarenje u Novom Zagrebu

Ulaz na sva događanja je besplatan
Ulaz na sva događanja je besplatan

Parkticipacija, udruga za urbanu permakulturu poziva na predavanja i radionice o mogućnostima urbanog vrtlarenja koje će se održati u Kulturnom centru Travno, Božidara Magovca 17 u Zagrebu.

U četvrtak, 14. travnja od 19 do 20 sati će se održati tribina “Hrana, a ne beton!”, o lokalizaciji proizvodnje hrane i mogućnostima za uzgoj vlastitog voća i povrća u urbanim sredinama

U subotu, 16. travnja od 10 do 12 sati će se održati radionica izrade povišene gredice za uzgoj povrća i sadnje povrtnih kultura.

Radionica uključuje izradu sustava samonavodnjavajuće gredice (tzv. wicking bed) koji je naročito pogodan za uzgoj hrane u urbanim sredinama: zajedničkim vrtovima, balkonima ili terasama.

– Ujedno pozivamo stanovnike Mamutice i Travnog da se nakon radionice uključe u brigu o zajedničkoj gredici s povrćem koja će biti smještena pred Kulturnim centrom Travno na platou Mamutice do kraja lipnja – pozivaju u Parkticipaciji.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

– Uzgoj organske hrane u gradovima osigurava nam zdravu, svježu i pristupačnu hranu, te ujedno smanjuje ekološki otisak proizvodnje hrane.

Uzgojem vlastite hrane doprinosimo smanjenju potrošnje fosilnih goriva koja su potrebna za pokretanje poljoprivredne mehanizacije, proizvodnju umjetnih gnojiva i prijevoz hrane do gradova.

Zajednički vrtovi na javnim površinama prilika su da se povežemo sa susjedima i iskažemo svoju brigu za zajednička dobra poput okoliša i javnog prostora. Zajedničkim javnim povrtnjakom također poručujemo da svatko ima pravo na hranu, te da je svatko može sam uzgojiti na način koji se pozitivno odražava na okoliš.

Travno i Zagreb već su pokazali da žele vrtlariti u svojim četvrtima, a ovim predavanjem, radionicom i uspostavom zajedničkog povrtnjaka na javnoj površini najveće zagrebačke zgrade želimo pružiti priliku stanovnicima Travnog i svim zainteresiranim Zagrepčanima da se uključe u urbano vrtlarenje i rasprave na koji način se dodatno lokalno organizirati i angažirati te zajedničkim kvartovskim akcijama doprinijeti urbanoj održivosti i kvaliteti života u četvrti i gradu.

Ova događanja organiziramo za Travno i Novi Zagreb, uz poziv i dobrodošlicu svim zainteresiranim stanovnicima Zagreba – poručuju u Parkticipaciji.

Detalje pratite na FB eventu.

Predavanja i radionice održavaju se u okviru građanske akcije Aktivno i solidarno za Zelenu Mamuticu: Akcija za razvoj solidarnosti, participacije i održivosti u zagrebačkoj četvrti Travno. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.