Aktivizam, Nekategorizirano

Hrana nije otpad, a komposta nikad dosta!

Treća u nizu aktivnosti u Travnom
Treća u nizu aktivnosti koje se održavaju u Travnom

Parkticipacija, udruga za urbanu permakulturu poziva na predavanje i radionicu o mogućnostima kreativnog zbrinjavanja otpada i brige za okoliš koji će se održati u Kulturnom centru Travno, Božidara Magovca 17, u Zagrebu.

Predavanje o kreativnim načinima brige za okoliš kroz smanjenje otpada, kompostiranje i uradi-sam rješenja predviđeno je za četvrtak, 9. lipnja od 19 do 20 sati, a radionica kućnog kompostiranja u subotu, 11. lipnja od 10 do 12 sati.

Predavanje i radionica pružit će kreativne primjere kako predmete koji nam više nisu potrebni možemo kroz jednostavne i svakodnevne prakse pretvoriti u vrijedne resurse i pritom smanjiti troškove u domaćinstvu.

Radionica kućnog kompostiranja će pružiti praktični primjer kako od kuhinjskog otpada proizvesti vrijedan resurs – kompost – koji se može koristiti za daljnji uzgoj hrane u vrtovima i balkonskim gredicama, te poboljšanje kvalitete tla i bioraznolikosti u urbanim sredinama. Hrana nije otpad, a komposta nikad dosta!

Kad organski otpad poput kuhinjskog i vrtnog otpada i papira završi na odlagalištu, razgrađuje se u uvjetima bez kisika te proizvodi neugodne mirise i metan, staklenički plin 25 puta jači od ugljikovog dioksida. Ove posljedice znatno utječu na klimatske promjene i slabiju kvalitetu zraka koju svakodnevno mogu osjetiti stanovnici Novog Zagreba. Pored zagađenja okoliša, bacanje biorazgradivog ili drugih vrsta otpada također uzrokuje dodatne negativne posljedice u ekološkom, ekonomskom i socijalnom smislu: odbacivanje starih predmeta i proizvodnja novih zahtijeva dodatno crpljenje prirodnih resursa za proizvodnju, te iziskuje dodatna financijska izdvajanja kućanstava za nabavu novih predmeta.

– Pozivamo stanovnike Travnog i sve zainteresirane Zagrepčane da se uključe u predavanje i radionicu, nauče kako jednostavno kompostirati kuhinjski biootpad u svom kućanstvu, te rasprave na koji način se dodatno lokalno organizirati i angažirati na temu otpada u Zagrebu, urbane održivosti i kvalitete života u četvrti i gradu – poručuju u udruzi.

Sva događanja su prikladna za sve dobne uzraste, odrasle i djecu, a ulaz je slobodan.

Više informacija potražite na FB eventu.

Predavanja i radionice održavaju se u okviru građanske akcije Aktivno i solidarno za Zelenu Mamuticu: Akcija za razvoj solidarnosti, participacije i održivosti u zagrebačkoj četvrti Travno. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.