Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Solidarna razmjena bez novca

Ulaz je slobodan

Parkticipacija, udruga za urbanu permakulturu poziva na predavanja i radionice o mogućnostima solidarne razmjene bez novca koje će se održati u Kulturnom centru Travno, Božidara Magovca 17, u Zagrebu.

U četvrtak, 12. svibnja od 19 do 20 sati održat će se tribina o ekonomiji solidarnosti i praksama dobre ekonomije u lokalnim zajednicama “Solidarno za Travno!”, a u subotu, 14. svibnja od 10 do 12 sati radionica izrade ormarića za razmjenu.

U duhu uradi-sam kulture, na radionici ćete svladati praktične vještine rada s drvetom i izrade predmeta koje kasnije možete primijeniti na vlastite uradi-sam projekte u svom domu.

Ujedno vas pozivamo da se nakon radionice uključite u razmjenu knjiga, igračaka i drugih korisnih predmeta koji vam više nisu potrebni, a drugima će biti korisni i zanimljivi.

Predlažemo da na radionicu ponesete sa sobom jedan predmet koji želite razmijeniti, a svakako slobodno možete s radionice ponijeti sa sobom drugi predmet koji vam bude zanimljiv.

Ormarić za razmjenu će nakon radionice biti smješten pred Kulturnim centrom Travno na platou Mamutice do kraja lipnja.

Predavanje o ekonomiji solidarnosti i kvartovske razmjene pružit će primjere dobre prakse lokalne samoorganizacije zajednica koji na kreativne načine jačaju ekonomsku otpornost i podižu kvalitetu života u zajednici.

 koji se oslanja na solidarnost, suradnju i korištenje postojećih potencijala u zajednici. Na taj način, zajednica kroz suradnju i usmjerenost na vlastite potencijale osigurava svim članovima ravnopravan pristup zdravoj hrani, uslugama, vještinama i znanjima, bez obzira na materijalne prilike pojedinaca.

Putem ormarića za razmjenu na javnoj površini stanovnici četvrti i svi zainteresirani mogu se uključiti u lokalnu razmjenu bez novca koja ujedno pozitivno utječe na urbanu održivost kroz smanjenje nastanka otpada i bacanja neželjenih predmeta.

Kroz javnu tribinu, radionicu i postavljanje police za razmjenu na javnoj površini najveće zagrebačke zgrade želimo pružiti priliku stanovnicima Travnog i svim zainteresiranim Zagrepčanima da se uključe u kvartovsku razmjenu predmeta te rasprave na koji način se dodatno lokalno organizirati i angažirati te zajedničkim kvartovskim akcijama doprinijeti urbanoj održivosti i kvaliteti života u četvrti i gradu.

Kao kreativan primjer suradnje u zajednici, nadamo se da će polica za razmjenu potaknuti razvoj i pokretanje budućih građanskih akcija solidarnosti u četvrti. Ova događanja organiziramo za Travno i Novi Zagreb, uz poziv i dobrodošlicu svim zainteresiranim stanovnicima Zagreba.

Više informacija potražite na FB stranici Parkticipacije te Kulturnog centra Travno.

Predavanja i radionice održavaju se u okviru građanske akcije Aktivno i solidarno za Zelenu Mamuticu: Akcija za razvoj solidarnosti, participacije i održivosti u zagrebačkoj četvrti Travno. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Uključite se: aktivno i solidarno za Novi Zagreb!