EHO, Nekategorizirano

Uz Urbanovu “Iskru” u Rijeci otvoren novi prostor programa ‘Moje mjesto pod suncem’

Foto: Moje mjesto pod suncem / Facebook

Program ‘Moje mjesto pod suncem’, namijenjen volonterskom radu s djecom ispod ruba siromaštva u Rijeci i okolici, od ovog tjedna djeluje u novom prostoru na riječkim Pećinama, uređenom donatorskim novcem, izvijestila je u utorak udruga Centar za kulturu dijaloga.

“Moje mjesto pod suncem” je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne, a provodi ga udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) iz Rijeke u suradnji s mnogobrojnim volonterima i donatorima.

Novi prostor u riječkoj četvrti Pećine je površine 380 četvornih metara, a ustupilo ga je Sveučilište u Rijeci. Tijekom donatorske kampanje, koja je trajala od listopada 2020., prikupljeno je 2,3 milijuna kuna.

Uređenje i opremanje prostora financijski su pomogli i Primorsko-goranska županije i Grad Rijeka. Kampanju je obilježila pjesma grupe Urban&4 “Iskra” i snimljeni spot. U sklopu kampanje su dizajner i strip crtač Mirko Ilić te Slavenka Drakulić i Rujana Jeger napravili slikovnicu ‘Moje mjesto pod suncem’, a sav prihod od prodaje namijenjen je uređenju prostora.

“Moje mjesto pod suncem” najbolji volonterski program u Rijeci

Voditeljica programa u kojem se radi s 50-tak djece u riziku od siromaštva i marginalizacije u dobi od 6 do 16 godina, i s njihovim roditeljima, je Sandra Grozdanov.

Prati se razvoj i napredak djece na mjesečnoj bazi putem evaluacija i dnevnika rada volontera kao i godišnjom evaluacijom socijalne pedagoginje. Na početku i na kraju školske godine mjeri se njihov napredak u školskom uspjehu, navodi CeKaDe.

U sklopu programa se pruža individualna pomoć u školskim predmetima kroz cijelu školsku godinu, priređuju se radionice građanskog odgoja, kreativna, informatička, kulinarska, glazbena i druge radionice.

Organiziraju se i druženja, izleti, posjeti muzejima, kinima i kazalištima, te se sa štićenicima povezuju fizičke osobe, organizacije i institucije kako bi im omogućili besplatne sadržaje, podmirili troškove školskih obroka, članarine u knjižnicama i sportskim klubovima i slično.

Program “Moje mjesto pod suncem” je dobitnik nagrade za najbolji volonterski program u Gradu Rijeci, a 2021. dobitnik je i godišnje nagrade Krunoslav Sukić osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Program djeluje proteklih pet godina. Obuhvaćeno je više od 80 djece štićenika iz 55 obitelji, a sudjelovalo je više od 150 volontera. (Hina)