Hrvatska, Nekategorizirano

Sveučilište u Rijeci prepustilo prostor za program “Moje mjesto pod suncem”

Sveučilište u Rijeci prepustilo je u utorak svoj dosadašnji prostor na Pećinama Udruzi za kulturu dijaloga (CeKaDe) za razvoj programa “Moje mjesto pod suncem”, namijenjenom pomoći djeci iz obitelji ispod razine siromaštva.

Ugovor o tome potpisale su rektorica Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija, dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Lidija Vujičić i voditeljica programa CeKaDe Sandra Grozdanov. Riječ je o nekadašnjem prostoru Tehnološko-inovacijskog centra, kojeg se za potrebe udruge počinje preuređivati sredinom svibnja.

Učiteljski fakultet uključuje se u program “Moje mjesto pod suncem” pružanjem stručne pomoći volonterima udruge na predškolskoj i školskoj razini.

Rektorica Prijić Samaržija navela je da Sveučilište nastoji djelovati na različitim područjima suradnje sa zajednicom. Na tom polju je udruga CeKaDe iznimna, sa svojim programom “Moje mjesto pod suncem”, putem kojeg dulje od pet godina pruža mogućnost za ravnopravnije sudjelovanje u društvenom životu za 55 djece iz 33 obitelji, rekla je rektorica. Udruga je pokrenula uspješnu kampanju prikupljanja novca za uređenje prostora u kojem bi volonteri radili s tom djecom.

Sandra Grozdanov je navela da je kampanjom prikupljeno 900 tisuća kuna od potrebnih 1,2 milijuna. Kampanja prikupljanja novca se nastavlja tijekom uređenja koje bi trebalo trajati tri do šest mjeseci, navela je.

Ovom prigodom je Primorsko-goranska županija odobrila 100.000 kuna za uređenje prostora, a ugovor o donaciji je potpisala zamjenica župana Marina Medarić. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je Grad Rijeka za ovaj program izdvojio oko 85 tisuća kuna. Vesele nas projekti solidarnosti, u kojima se pruža pomoć potrebitima, a u tome je važna uloga civilnog društva poput CeKaDe, naveo je.

Udruga CeKaDe kao neprofitna organizacija civilnog društva posvećena je borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te promicanju vrijednosti građanske solidarnosti i društvenog dijaloga. ”Moje mjesto pod Suncem” je program socijalne inkluzije djece ispod ruba siromaštva.

Udruga omogućuje djeci poticajno okruženje za sudjelovanje u aktivnostima koje im njihovi roditelji ne mogu pružiti, poput pomoći u učenju, kreativnih radionica, plesa i glume, dnevnog boravka, radionica održivog razvoja, izleta, posjeta muzejima, kazalištima, kinima ili izložbama. (Hina)