Hrvatska, Nekategorizirano

U Rijeci krenula nacionalna donatorska kampanja “Moje mjesto pod suncem”

Na riječkom Korzu u ponedjeljak je predstavljena nacionalna kampanja “Moje mjesto pod suncem” kojom se želi do kraja ove godine prikupiti 1,2 milijuna kuna za uređenje i opremanje višenamjenskog prostora za provedbu tog programa.

Prostor površine 280 metara četvornih uredio bi se u riječkoj četvrti Pećinama, a u njemu bi Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) provodio program socijalnog uključivanja djece i obitelji u riziku od siromaštva.

Program “Moje mjesto pod suncem” predstavljen je uz otvorenje prigodne informativne izložbe na postamentima na Korzu, a voditeljica tog programa Sandra Grozdanov je istaknula da je tijekom proteklih pet godina rada postalo jasno da je za socijalno uključivanja djece i obitelji u riziku od siromaštva potreban sustavan rad s djecom, što se i čini kroz 11 vrsta radionica na tjedan, uključivanjem djece u razne sportske i kulturne aktivnosti, pružanjem psihosocijalne potpore i omogućavanjem drugih njima nedostupnih sadržaja.

Trenutačno radimo u neprikladnim uvjetima, a uređeni odgovarajući prostor omogućio bi širenje kapaciteta i podizanje kvalitete usluga, rekla je.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić je istaknula da je to ministarstvo za program “Moje mjesto pod suncem” u sljedećemu trogodišnjem razdoblju osiguralo 450 tisuća kuna, po 150 tisuća na godinu. Kroz FEAD fond za najpotrebitije i one u riziku od siromaštva osigurali smo 330 milijuna kuna i time besplatnu školsku prehranu za više od 30 tisuća učenika diljem Hrvatske u petstotinjak škola, rekla je Burić. Time se osigurala pomoć za više od 200 tisuća građana u hrani, materijalnim i higijenskim potrepštinama, dodala je i najavila uvođenje nacionalne mirovine za sve starije od 65 godina koji nemaju uvjete za stjecanje mirovine od 1. siječnja 2021.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je rekao kako ta županija prihvaća pokroviteljstvo nad akcijom jer uvijek nastoji sudjelovati u humanitarnim akcijama za djecu i mlade.

“Osnovali smo poseban Odjel za socijalnu politiku i mlade, upravo anticipirajući da treba pojačati programe u ovakvim socijalnim i gospodarskim vremenima, pa i u ovim koronavremenima, pogotovo za one koji su dijelom isključeni zbog raznih razloga, u ovom slučaju svog socijalnog statusa”, rekao je župan.

Gradonačelnik Veljko Obersnel je rekao da se vrlo često u društvu govori o jednakosti, “a onda se uvijek misli nekako primarno na spolnu jednakost”, seksualnu jednakost i jednakost pripadnika različitih naroda. “Zaboravljamo možda na jednakost u pravu na uspjeh, a da bismo svi bili jednako uspješni, ako govorimo o obrazovanju i životu djece, onda moramo stvoriti te uvjete da sva djeca imaju jednak pristup svemu onome što jedno djetinjstvo čini sretnim”, istaknuo je Obersnel.

Zadovoljstvo suradnjom na tom programu izrazila je i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Partner u realizaciji nacionalne donatorske kampanje „Moje mjesto pod suncem“ u organizaciji udruge CeKaDe je Sveučilište u Rijeci, a kampanja će se provesti uz pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.(Hina)