Aktivizam, Nekategorizirano

Donatorska kampanja: Odmor bez barijera za osobe u invalidskim kolicima

Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) pokrenule su donatorsku kampanju kojom žele prikupiti novac za novi projekt prilagodbe turističke destinacije za osobe u invalidskim kolicima.

U Hrvatskoj, kažu, zasad ne postoji turistička destinacija koja je u potpunosti prilagođena osobama u invalidskim kolicima.

“Većina članova Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) ne ide na Jadran jer u Hrvatskoj nemaju u potpunosti prilagođene destinacije”, istaknuli su te dodali da su im prepreke “na sve strane”, a na ljetovanju se češće umore nego odmore.

Djelomično je prilagođeno 60-ak plaža, no uz njih ne postoji smještaj, mapirana destinacija, ni staza za bicikle, stoji u priopćenju.

Iz HUPT-a stoga žele u sljedeća tri mjeseca, putem crowdfunding kampanje, sakupiti novčana sredstva za realizaciju projekta „Odmor bez barijera za osobe u invalidskim kolicima – prilagodba turističke destinacije“.

Cilj im je prilagoditi jednu destinaciju u kojoj bi osobe koje se kreću uz pomoć kolica imale adekvatan smještaj, prilaz plaži i moru, mapirane prilagođene ugostiteljske i kulturne objekte te staze bez arhitektonskih barijera kojima mogu doći do njih i trasirane i mapirane staze za aktivan odmor s biciklima.

Projekt uključuje kupnju mobilne kućice koja će biti smještena na lokaciji koja ima pristup plaži, kupnju bicikala te mapiranje staza bez arhitektonskih barijera.

Osim što je riječ o projektu inkluzije u društvo, riječ je i o izvrsnoj terapiji. Osobe u kolicima jedino u vodi (moru ili bazenu) nemaju pritisak na niti jedan dio tijela, stoga je preporuka što češće prakticirati isto, istaknuli su iz HUPT-a.

Riječ je o neprofitnom projektu pa bi smještaj koristili članovi HUPT-a – saveza šest lokalnih udruga spinalno ozlijeđenih, s ukupno 721 člana i korisnici međunarodnih partnerskih udruga, a bio bi, kažu, ogledan primjer kako smještaj prilagođen osoba u kolicima treba izgledati. (Hina)