Nekategorizirano, Stajališta

Velike svjetske udruge protiv EU-ove zelene klasifikacije plina i nuklearne energije

Ekolozi planiraju pravne korake protiv novih pravila Europske unije koja buduće investicije u nuklearne elektrane i plinsku infrastrukturu prozivaju ekološki prihvatljivima, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Skupina ekoloških organizacija, uključujući Greenpeace, WWF i njemački BUND, pozvala je Europsku komisiju da ponovno razmotri ta pravila te ih povuče.

Ako ih Komisija ne povuče, organizacije će ih pokušati osporiti na Europskom sudu (ECJ).

Plin i nuklearna energija trebali bi od siječnja biti uključenu u takozvanu taksonomiju koja određuje područja u koja građani i tvrtke mogu investirati za borbu protiv klimatskih promjena.

Ta odluka ima podršku Europskog parlamenta i članica, usprkos kritikama da se izgaranjem plina proizvodi ugljikov dioksid te da još uvijek nema konačnog rješenja za radioaktivni otpad, piše agencija dpa.

Ekološke organizacije smatraju da ova klasifikacija krši europske zakone o borbi protiv klimatskih promjena te da je suprotna Pariškom klimatskom sporazumu o ograničavanju zagrijavanja Zemlje na 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Dio aktivista ističe kako su visoke cijene plina glavni uzrok rasta životnih troškova na kontinentu, te da je stoga promoviranje tog energenta u suprotnosti s ciljevima EU-a. (Hina)