Hrvatska, Nekategorizirano

Križevčani iznad svih očekivanja iskazali interes za ulaganje u sunčanu elektranu

Foto: Greenpeace
Foto: Greenpeace

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima danas je održana prezentacija prvog projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Hrvatskoj naziva “Križevački sunčani krovovi”. Predstavnici Zelene znergetske zadruge (ZEZ) prvi su put predstavili inovativni model financiranja Križevčanima, sa željom da projekt prije svega podrži lokalna zajednica.

Na krovu centra uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se po prvi puta financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog povratiti s kamatama.

„Prva dva dana kampanje bila su iznad svih očekivanja. Sve ukazuje na to da će se iznos brzo prikupiti i da će ovaj pilot projekt zaista dokazati da je Hrvatska spremna za novu eru u energetici. Vrijeme je da građani postanu vlasnici i proizvođači električne energije, a ogroman interes za ulaganjem ukazuje da će ljudi osim klasične štednje u bankama radije odabrati projekte od opće društvene koristi“, zaključio je Ivan Zoković, voditelj projekta (ZEZ).

Ipak, poručuju ZEZ-ovci, primarni cilj nije samo prikupiti novac za elektranu. Ponude pojedinaca da financiraju veći dio investicije odbijene su jer je ulog maksimalno 10 000 kn.

“Važno nam je da svaki projekt dobije primarno podršku lokalne zajednice, koja će na kraju najviše od toga i profitirati. Tako je stvar zamišljena. U ovoj računici nitko ne gubi, a za nove naraštaje ostaju izvori čiste energije. Zbog toga smo odlučili da Križevčani dobiju prednost i da minimalno za 20% iznosa od ukupno potrebnih 230 000 kn ulagači budu iz Križevaca i okolice“, poručila je Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje (ZEZ).

Foto: Greenpeace
Foto: Greenpeace

Na pitanja se odgovaralo i poslije službenog dijela prezentacije u Choco baru Hedona, koji je jedan od korisnika centra. U njihovoj crowdfunding kampanji za opremanje kafića je također sudjelovala  Zelena energetska zadruga.

„Organizatori su kroz informativnu i kratku prezentaciju, a posebno uz uvjerljive odgovore na pitanja publike nakon prezentacije otklonili mnoge nedoumice koje se očekivano javljaju u ovakvim inicijativama. Na prezentaciju sam došao kao potencijalno zainteresiran s jednom određenom dozom skepse, ali nakon prezentacije, prešao sam u krug podržavatelja incijative“, rekao je Križevčanin Andrej Dundović.

“Proizvodnja električne energije ne smije biti povlastica tek nekolicine velikih dobavljača, već pravo svakog čovjeka. Moderna tehnologija omogućava nam da proizvodimo vlastitu čistu energiju u svojim zajednicama. Veseli nas što su građani prepoznali da ne moraju više biti tek potrošači struje”, dodala je Marija Tomac ispred Greenpeacea.

Za sve koji nisu uspjeli prisustovati na prvom predavanju, imat će drugu priliku 24.05.2018. u 19h u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”.

Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zez.coop/ulaganja. Za sva pitanja može se obratiti na ulaganja@zez.coop.