Nekategorizirano, Svijet

Vijeće Europe pozdravlja najavu vlade da će raspravljati o Istabulskoj konvenciji

NocniMars_2018_3Vijeće Europe (VE) pozdravilo je u petak najavu premijera Andreja Plenkovića da će vlada za dva tjedna raspravljati o Istanbulskoj konvenciji i nakon toga je uputiti u Sabor na ratifikaciju.

“Pozdravljamo taj pozitivan i ohrabrujuć korak. Europa se treba ujediniti u borbi protiv nasilja nad ženama”, objavio je Daniel Holtgen, glasnogovornik vodeće europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

VE zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo.

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima.

U Vijeću zasad nisu htjeli komentirati kasniju izjavu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić da će vlada, vezano uz usvajanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.

Murganić nije pritom objasnila o kojim se ‘ogradama’ radi.

Plenković je u petak kazao da shvaća osjetljivost pojedinih dijelova društva prema Istanbulskoj konvenciji koja je za njega “prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” i misli da će Sabor prihvatiti dokument.

VE je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, pozvalo države članice da ratificiraju Konvenciju koje je svrha spriječiti i ukinuti nasilje nad ženama.

U konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, već je njezina svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna, priopćila je ta organizacija sa sjedištem u Strasbourgu.