Nekategorizirano, Stajališta

Virtograd – program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece.

Projekt „Društveno poduzetništvo – Put do uspjeha“, sufinanciran sredstvima  Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, u vrijednosti 158.319,73 €, provodi  udruga Put do uspjeha iz Zagreba u partnerstvu s kulturnom udrugom KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA iz Suhopolja.

Udruga Put do uspjeha do sada je provela više od 30 projekata usmjerenih na djecu i mlade, a svojim programima prati razvoj djece od vrtićke dobi, preko osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata pa sve do pronalaska prvog posla. ​Osnovna svrha udruge je kroz edukacije i edukativni sadržaj biti djeci i mladima podrška u otkrivanju talenata, profesionalnoj orijentaciji te razvoju navika i vještina koje su im potrebne kako bi uspjeli na privatnom i profesionalnom planu.

Od 2016. g. do danas udruga Put do uspjeha provodi program Virtograd – program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece, kojim aktivno radi na razvoju potencijala učitelja, odgojitelja i djece u osnovnim školama i dječjim vrtićima diljem Hrvatske. Glavni cilj programa je povećati mogućnost da djeca izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu dodatna znanja i vještine, da otkriju i razviju svoje talente, svoju posebnost i jedinstvenost, kreativno se izraze, razviju poduzetnički duh i radne navike, a što će stvoriti temelj da se razviju u autentične pojedince, koji će kao odrasle osobe kvalitetnije i bolje doprinijeti razvoju sebe, svoje zajednice i hrvatskog društva općenito.

Do danas se program Virtograd proširio na niz osnovnih škola i dječjih vrtića u raznim krajevima Hrvatske te je do sada preko 1500 djece i preko 100 učitelja i odgojitelja sudjelovalo u programu Virtograd. Kako bi program ostao održiv te kako bi nastavili s ostvarivanjem naše misije, prepoznali smo priliku u društvenom poduzetništvu.

2021.g. udruga Put do uspjeha započela je s provedbom projekta „Društveno poduzetništvo – Put do uspjeha“, koji omogućuje prelazak udruge na poslovanje po principima društvenog poduzetništva te daljnji razvoj usluga i proizvoda Virtograd. Plasiranjem usluga i proizvoda na tržište osiguravaju se potrebna sredstva za održivost projekta u osnovnim školama, vrtićima, dječjim domovima i bolnicama te nastavak ostvarivanja našeg krajnjeg cilja – da svako dijete ima priliku upoznati svoju vrijednost i potencijal.

Kroz projekt su formirane online edukacije za roditelje i odgojno obrazovne stručnjake, kojima se osnažuju pojedinci da nauče prepoznavati talente i potencijal djece u svakodnevnim obiteljskim aktivnostima ili svakodnevnom radu s djecom te da prepoznaju svoje talente i snage koje mogu koristiti u roditeljstvu ili radu s djecom. Uz to formirane su slikovnice za djecu kroz koje se djeca upoznaju sa svijetom Virtograda te kroz priče usvajaju vrline i navike, izgrađuju samopouzdanje i samopoštovanje te upoznaju svoju vrijednost i talente. Uz slikovnice, o istoj će temi djeca moći učiti i kroz društvenu igru i glazbeni CD s dječjim pjesmicama, koje također oblikujemo u sklopu projekta.

U sklopu projekta „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“ 12.5.2023. održana je i 2. Virto konferencija – Gradimo društvo zajedno, u Suhopolju, uz mogućnost praćenja online. Gradimo društvo zajedno je inicijativa kojom želimo povezati razne dionike društva, civilni sektor, tvrtke, poduzetnike, odgojno-obrazovne ustanove i druge pojedince, koji prepoznaju važnost ulaganja u razvoj potencijala djece te obrazovanja roditelja i odgojno-obrazovnih stručnjaka kao glavnih nositelja njihove izgradnje i žele uložiti svoje resurse, financije, talente i stručnost za taj doprinos. Cilj Virtograda je pomoći djeci da odrastaju u osnažene pojedince koji su svjesni sebe, vlastitih potencijala i snaga te su tako spremni pomoći izgradnji obitelji, zajednice i društva u kojem žive. Konferencija je bila prilika da se susretnemo, upoznamo i povežemo te da doprinosom svatko iz svoje domene gradimo društvo zajedno.

Za više informacija o projektu možete nas kontaktirati putem maila

putdouspjeha.hr@gmail.com ili na broj mobitela 095 528 2208.

Više o projektu možete pogledati na sljedećim poveznicama:

web: http://www.virtograd-pdu.com/

Facebook: https://www.facebook.com/virtograd

Instagram: https://www.instagram.com/virtograd_vrline_i_talenti/

Youtube: https://www.youtube.com/@virtograd_vrline_i_talenti

Izvor: Udruga Put do uspjeha iz Zagreba.