Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Put do uspjeha privela kraju projekt „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“

Udruga Put do uspjeha uspješno je privela kraju projekt „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“ (UP.02.3.1.03.0113)  sufinanciranom od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 158.319,73 €. Projekt je proveden u proteklih 30 mjeseci, a partner u provedbi projekta bila je kulturna udruga KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA iz Suhopolja.

Od 2016. g. do danas udruga Put do uspjeha provodi program Virtograd – program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece, kojim aktivno radi na razvoju potencijala učitelja, odgojitelja i djece u osnovnim školama i dječjim vrtićima diljem Hrvatske. Glavni cilj programa je povećati mogućnost da djeca izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava steknu dodatna znanja i vještine, da otkriju i razviju svoje talente, svoju posebnost i jedinstvenost, kreativno se izraze, razviju poduzetnički duh i radne navike, a što će stvoriti temelj da se razviju u autentične pojedince, koji će kao odrasle osobe kvalitetnije i bolje doprinijeti razvoju sebe, svoje zajednice i hrvatskog društva općenito.

Udruga je s provedbom projekta „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“ započela u ožujku 2021. g. te je uz pomoć projekta prešla na poslovanje po principima društvenog poduzetništva što je omogućilo daljnji razvoj programa Virtograd te oblikovanje novih proizvoda i usluga.

Prema definiciji Strategije razvoja društvenog poduzetništva 2015. – 2020. godine, društveno poduzetništvo predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice te rješavanje društvenih problema uz poboljšanje životnih uvjeta svakog građanina.

Uz pomoć projekta, razvojem i plasiranjem na tržište usluga i proizvoda Virtograd, udruga Put do uspjeha osigurava potrebna sredstva za održivost projekta u osnovnim školama, vrtićima, dječjim domovima i bolnicama te nastavak ostvarivanja svojeg krajnjeg cilja – da svako dijete ima priliku upoznati svoju vrijednost i potencijal.

Kroz projekt su formirane online edukacije za roditelje i odgojno obrazovne stručnjake, kojima se osnažuju pojedinci da nauče prepoznavati talente i potencijal djece u svakodnevnim obiteljskim aktivnostima ili svakodnevnom radu s djecom te da prepoznaju svoje talente i snage koje mogu koristiti u roditeljstvu ili radu s djecom. Uz to izdane su i dvije slikovnice za djecu kroz koje se djeca upoznaju sa svijetom Virtograda te kroz priče usvajaju vrline i navike, izgrađuju samopouzdanje i samopoštovanje te upoznaju svoju vrijednost i talente. O istoj će temi djeca uz slikovnice moći učiti i kroz društvenu igru i glazbeni CD s dječjim pjesmicama, također formiranima i proizvedenima u sklopu projekta, koji će uskoro biti dostupni na tržištu. Do sada je oko 650 slikovnica došlo u ruke najmlađih čitatelja, a više od 110 roditelja i stručnjaka naučilo je otkrivati i razvijati potencijal djece kroz Virto edukacije!

U sklopu projekta „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“ u svibnju ove godine održana je i 2. Virto konferencija – Gradimo društvo zajedno. Cilj konferencije bio je široj publici približiti društveno poduzetništvo, omogućiti poduzetnicima da svojim talentima i investicijama podrže Virtograd, podići svijest o važnosti otkrivanja i razvoja potencijala djece te omogućiti da njima daju doprinos već sada u svojim obiteljima, vrtićima i školama kako bi jednoga dana bili poduzetnici i motivirani zaposlenici koji izgrađuju naše društvo na bolje.

Gosti konferencije bili su su poduzetnici koji su prepoznali temu osobnog potencijala i društvenog poduzetništva: Mladenka Majerić, savjetnica za fundraising i menadžment neprofitnih organizacija; Ivan Gadže, poduzetnik i investitor; Martin Morava, vlasnik i CEO tvrtke Devōt. Posebni gosti bile su dvije Virto učenice iz prve generacije Virtograda u razrednoj nastavi (2016.)

Tijekom provedbe projekta ostvarene su i brojne suradnje s drugim udrugama, edukativnim programima i obrazovnim institucijama kao što su centar Mali i veliki, Zdravstveno učilište Medical, udruga Obitelji 3plus, Društvo Naša djeca Ozalj, Carla Konta, udruga Mali zmaj, Udruga Zajednica mama iz Istre, KOHO pedagogija, MiniPolis i drugi, koji su prepoznali rad Virtograda i udruge Put do uspjeha te su edukacije uključili u svoje projekte i programe.

Udruga je uz pomoć projekta stvorila temelj za novo poslovanje i izgradnju društva po društveno poduzetničkim načelima, te osnažena nastavlja dalje sa kreiranjem i širenjem usluga i proizvoda programa Virtograd kako bi izrađivala nove generacije za bolju budućnost.

Više o projektu možete pogledati na sljedećim poveznicama:

web: http://www.virtograd-pdu.com/

Facebook: https://www.facebook.com/virtograd

Instagram: https://www.instagram.com/virtograd_vrline_i_talenti/

Youtube: https://www.youtube.com/@virtograd_vrline_i_talenti