EHO, Nekategorizirano

Zaključen EU projekt: “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima”

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije u petak je u Oaza Joyful Place u Zagrebu održao završnu konferenciju projekta “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima” pod nazivom “Zašto društveno poduzetništvo i kako uspjeti sa svojom poduzetničkom idejom?”.

Projekt “Fair share model razvoja društvenog poduzetništva među mladima” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi u razdoblju od 2019. do 2022. godine.
Fokus projekta je na educiranju mladih članova udruge u području razvoja poslovnih planova i provedbe društveno poduzetničkih djelatnosti, razvijanju gospodarske djelatnosti po inovativnom Fair Share modelu te širenju koncepta društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, i upravo po tom modelu educirano je 20 mladih osoba između 18 i 29 godina, održano je 10 jednodnevnih informativnih radionica i dvije konferencije posvećene društvenom poduzetništvu.

Na završnoj konferenciji projekta održan je i panel pod nazivom “Kako zakotrljati vlastitu poduzetničku priču o društvenom poduzetništvu”. O svojim iskustvima govorio je Filip Brničević, predsjednik udruge Oaza koja je pokrenula poznati vegansko-vegetarijanski restoran Oaza Joyful Kitchen u Radićevoj ulici, i koja je sama društveni poduzetnik zahvaljujući bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, podijelio je svoja iskustva o vođenju društvenog poduzetništva.

Panelistica Erica Svetec iz Zelene Energetske Zadruge, podijelila je iskustvo provedbe projekta koji promiču upravljanje i korištenje resursa na odgovoran i ekološki održiv način.

Ante Martić, voditelj Odjela za podršku i informiranje o programima EU u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, govorio je o Nacionalnoj zakladi kao tijelu u sustavu upravljanja ESI fondovima koje je bilo zaduženo za praćenje provedbe ovoga projekta ugovorenog na pozivu „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.”, temeljem poziva koji je u razdoblju od 2020. do 2022. bespovratnim sredstvima dana podrška provedbi 95 društvenopoduzetničkih projekata u vrijednosti koja premašuje 100 milijuna kuna.

Poziv ”Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.” financiraju se aktivnosti kojima je cilj rast postojećih društvenih poduzeća/društvenih poduzetnika u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti, konkurentnosti s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja.

Više o pozivu: strukturnifondovi.hr