Nekategorizirano, Svijet

Više od 3000 ljudi u prvoj Paradi ponosa u Sarajevu

Prva Parada ponosa održana je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom “Ima izać”, prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.

Novinari dnevnika Oslobođenje javili su da je atmosfera odlična. Središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva, a građani s prozora mašu i aplaudiraju sudionicima koji se uz pjesmu “Ay, Carmela” Darka Rundeka kreću prema zgradi Predsjedništva BiH.

Sudionike osigurava više od 1100 pripadnika sigurnosnih snaga i skup protiče bez incidenata.

Pred početak parade u parku na Ciglanama u Sarajevu završio je protuprosvjed protivnika održavanja te manifestacije. Više od stotinu sudionika prošetalo se ulicama Sarajeva poručujući da se Parada ponosa ne treba održavati u njihovu gradu, prenosi Klix.ba.

Neki od natpisa na njihovim transparentima glasili su “Još će me biti sramota da kažem da sam muškarac i da imam ženu”, “Licemjerni gadovi bolesnih Težnji”, “Budi gej, ali ne nameći meni da je ok”.

Na čelu gay povorke sudionici nose golem transparent u duginim bojama i natpisom Parada ponosa BiH 2019., brojne zastave u duginim bojama i transparente s porukama “Otpor”, “Solidarnost”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbijka, kraljica”, “Refugees welcome”.

Povorka je krenula od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita i na odredištu, Trgu BiH gdje se nalaze zgrade zajedničke institucija BiH organizatori će se obratiti građanima i poslati poruke o slobodi.

Među sudionicima su, kako prenosi Oslobođenje, bosanskohercegovački sineasti Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, zatim premijer vlade Kantona Sarajeva Edin Forto te pjevač sevdalinki Božo Vrećo koji je ocijenio da je današnji dan “otvara vrata Europe za BiH”.  (Hina)