Nekategorizirano, Stajališta

WWF protiv neprihvatljivog povećanja kvota za ulov tuna

foto FaH/ Miljenko KLEPAC
foto FaH/ Miljenko KLEPAC

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) izrazila je u srijedu razočaranje odlukom Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT) da se drastično poveća ulovna kvota za plavoperajnu tunu dok oporavak stoka još nije potvrđen.

ICCAT je usvojio povećanje ulovnih kvota za plavoperajnu tunu na 36.000 tona do 2020. godine, što je najveći dopušteni ulov ikada postavljen za tunu, ističe WWF u priopćenju.

Znanstvenici upozoravaju da stok plavoperajne tune još nije oporavljen, a s novim ulovim kvotama prilika za oporavak može se samo dodatno smanjiti.

“WWF izražava nezadovoljstvo što je ICCAT odabrao kratkoročnu ekonomsku dobit umjesto dugoročnog rezultata oporavka stoka plavoperajne tune”, izjavio je Danijel Kanski, stručni suradnik za ribarstvo u WWF Adriji.

WWF se boji da su upravo slabi i zbunjujući savjeti ICCAT-ovog znanstvenog odbora doveli ICCAT do drastičnog povećanja kvote, pa traži od znanstvenog odbora da unaprijedi svoju metodologiju kako bi u budućnosti pružio snažne i jasne znanstvene savjete.

“U zadnjih deset godina uloženi su veliki napori kako bi se spasila plavoperajna tuna i vrlo smo blizu oporavka, stoga jednostavno ne možemo vjerovati da se ICCAT podredio gospodarskom sektoru i samim time ugrozio sav postignuti napredak u očuvanju stoka“, ističe Kanski.

WWF pozdravlja usvajanje mjera kontrole ulova za sjevernoatlantsku albakore tunu, što je prvi put da je ICCAT usvojio takav inovativni pristup koji utire put dugoročnom održivom upravljanju ostalim vrstama.

WWF također osuđuje nedostatak napretka da se poboljša status populacija morskih pasa mako i modrulja te tropskih tuna.

WWF je zabrinut činjenicom da ICCAT nije utvrdio ulovne kvote za mako morskog psa, čijem stoku prijeti opasnost od kolapsa. Ipak, smatra da bi usvojeni plan za sjevernoatlantskog mako morskog psa mogao biti prvi pozitivan korak ako zemlje članice ICCAT-a primjene mjere plana upravljanja u 2018. godini i time započnu proces obnove stoka u 2019. godini.

Na žalost, nikakve mjere nisu poduzete za južnoatlantskog mako morskog psa čiji stok ostaje potpuno nereguliran. Postojeće slabe mjere zaštite morskog psa modrulja također nisu doživjele nikakav napredak.

WWF je također vrlo zabrinut jer nisu donesene nikakve odluke da se zaustavi prelov tropskih tuna, potkopavajući postojeće planove oporavka za velikooku plavoperajnu tunu i žutoperajnu tunu. (Hina)