EHO, Nekategorizirano

Završio projekt Cukar 5.0 koji je učio kako se nositi s izazovima šećerne bolesti

Foto: Grad Zadar

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je završna konferencija projekta Cukar 5.0, koju su organizirali partneri na ovom projektu: udruga Cukrići, Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, navodi se na stranici Grada Zadra.

Na završnoj konferenciji sudjelovao je i gradonačelnik Branko Dukić, te se osvrnuo na projekt: Ovo je ujedno početak provedbe stručno pripremljenog dugoročnog programa koji osigurava sustavnu podršku osobama koje boluju od dijabetesa i njihovim obiteljima. Također osigurava i stalno podizanje svijesti i znanja građana o dijabetesu.

– Čestitam prije svega na dobro pripremljenom i ciljanom projektu koji omogućuje edukacije i radionice, grupne podrške i individualna savjetovanja, podršku kroz sportske aktivnosti… Ovaj projekt rezultirao je nizom konkretnih mjera kao što su individualne terapije, program za samopomoć, prehrambeni priručnik, aplikacija za samopomoć. Tu je i čitav niz aktivnosti usmjerenih prema stručnoj edukaciji javnih i stručnih službi, nastavnika i učitelja. Posebno je vrijedno u ovom projektu jačanje znanja o dijabetesu u zajednici. Ovaj projekt donosi i veću informiranost građana kako pomoći oboljeloj osobi, kako prepoznati simptome, koji su načini liječenja te zašto je važno rano otkrivanje bolesti u sprječavanju razvoja kroničnih komplikacija. Isto tako podiže svijest o važnosti prilagodbe prehrane i ulozi tjelesne aktivnosti u svrhu prevencije.

Sve su ovo razlozi zbog kojih nije potrebno isticati novčanu vrijednost projekta jer su rezultati materijalno nebrojivi.

Iskoristit ću priliku i danas podsjetiti na niz projekata koji se, poput ovog, odvijaju u Zadru u programskom području Uključivost u zajednicu. Završili smo nedavno s projektom POKRET + koji je usmjeren na jačanje kompetencije i tržišnu konkurentnost teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. A tim projektom se unaprijedila i kvaliteta života za 48 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, primarno u sprečavanju njihove socijalne isključenosti i društvene izolacije.

Uspješno je završen i projekt povećanja kvalitete razvoja usluge rane intervencije. Ovim projektom uspostavljen je mobilni tim kabineta za ranu intervenciju koji će kroz stručne patronaže u vrtićima diljem županije stavljati na raspolaganje stručne kapacitete za rad s djecom s razvojnim rizicima.

Izgrađena su više osjetilna igrališta u parku Vruljica i na Višnjiku koja na jednom mjestu osigurava mogućnost igre za svu djecu.

Dakle, Grad Zadar prepoznao je u ciljevima Europske unije mogućnost za razvoj društvene inkluzije i stručnu potporu za više ranjivih skupina naših sugrađana poput ovog koji financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i u ovoj se prigodi zahvaljujem svima koji su omogućili i proveli ovaj projekt.

Projekt Cukar primjer je suradnje javne uprave s udrugama građana i najbolji poticaj za buduće projekte kojima ćemo zajedno jačati kapacitete organizacija civilnog društva.