Aktualno, Nekategorizirano

Tribina „Dijabetes i hitna stanja“ u Gradskoj knjižnici Zadar

Tribina „Dijabetes i hitna stanja – kako ih prepoznati i kako pomoći osobi kojoj je pozlilo“ održat će se u petak, 13. svibnja 2022. u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 18.00 sati.

Hrvatski Sabor je u ožujku 2022. donio Odluku o proglašenju 14. svibnja „Hrvatskim danom šećerne bolesti“ nastojeći još jednim danom posvećenim svjesnosti o dijabetesu doprinijeti utjecaju na unapređenje zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.

Tim povodom, u sklopu projekta CUKAR 5.0, Grad Zadar i Udruga Cukrići – Zadar organiziraju javnu tribinu „Dijabetes i hitna stanja“ s ciljem podizanja svijesti i znanja o šećernoj bolesti od koje svake godine boluje sve više ljudi.

Budući da broj oboljelih ubrzano raste dijabetes predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Prema CroDiab Registru, u RH je 2021. registrirano 323 351 osoba s dijabetesom (10.21% osoba dobi 20+), a uz još 40 % nedijagnosticiranih ukupni broj oboljelih se procjenjuje na preko 500 000 te je u 2021. evidentirano 45 532 osobe s novootkrivenom šećernom bolešću.

Akutne komplikacije dijabetesa su hitna stanja koja mogu ugroziti život oboljelog. Dijabetička ketoacidoza i hiperglikemijsko hiperosmolarno stanje dvije su najčešće akutne komplikacije dijabetesa koje ujedno predstavljaju i najčešća hitna stanja u dijabetologiji i endokrinologiji. Važno ih je pravovremeno prepoznati i započeti sa specifičnim liječenjem jer u protivnom rezultiraju ozbiljnim komplikacijama i visokom smrtnošću.

Na tribini sudjeluju:
– dr. sc. Jelena Vučak Lončar, dr. med., voditeljica Odjela za endokrinologiju OB Zadar
– mr. sc. Polona Bencun – Gumzej, dr. med. spec. škol. med.
– Lucija Kolega Mrkić, dr. med., Odjel za pedijatriju OB Zadar

U sklopu tribine građani će moći izmjeriti šećer u krvi i tlak te ispuniti upitnik za procjenu rizika od šećerne bolesti. Praćenje tribine bit će omogućeno i putem FB stranice „Cukrići – Zadar“.

Tribina „Dijabetes i hitna stanja“ organizirana je u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 kn koji je financiran je iz ESF-a u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar.