Aktualno, Nekategorizirano

Tribina u Zadru: ‘Anksioznost, depresivnost i stres kod djece i mladih za vrijeme COVID-19 pandemije

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava 14. studenog, Grad Zadar i Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja – „Cukrići“ Zadar, organiziraju javnu tribinu na temu ”Anksioznost, depresivnost i stres kod djece i mladih za vrijeme COVID-19 pandemije” koja će se održati u ponedjeljak, 14. studenoga 2022. godine, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, s početkom u 17:30 sati.

Iskustvo koje prolazimo kroz pandemiju ostavit će traga na našoj djeci, ugradit će se u njihove modele nošenja sa stresom, njihove mehanizme obrane, modelirat će njihovo razmišljanje i utjecati na njihove zaključke o životu. Kako djeca i mladi proživljavaju i preživljavaju korona krizu? Koje su posljedice? Kako utječu na djecu sa dijabetesom? Odgovore na sva ova pitanja i još mnogo više dat će naši gosti:

psihoterapeutkinja mr. sc. Polona Bencun – Gumzej, dr. med. spec. škol. med., ZJZ Zadar

Lucija Kolega Mrkić, dr. med., Odjel za pedijatriju OB Zadar

Ante Šokota, dr. med., Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Zagreb

Svjetski dan šećerne bolesti svjetska je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti a obilježava se od 1991. godine na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti.

Šećerna bolest (diabetes mellitus) složeni je metabolički poremećaj popraćen dugotrajnom povišenom razinom šećera (glukoze) u krvi zbog nedostatnog izlučivanja inzulina, odnosno njegova smanjenog djelovanja ili potpunog izostanka djelovanja. Prema podatcima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini.

………………………………………………..

Tribina je organizirana je u sklopu Projekta CUKAR 5.0, ukupne vrijednosti 467.320,80 HRK koji je sufinancirala EU iz ESF-a u ukupnom iznosu od 397.222,68 HRK u okviru Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“. Nositelj projekta je Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići – Zadar a partneri su Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar. Praćenje tribine bit će omogućeno i putem FB stranice „Cukrići – Zadar“. (Izvor: Cukrići – Zadar)